Hlavní navigace

IT a podnikové služby patří u nás k nejatraktivnějším oborům

24. 7. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Rido - Fotolia.com
Češi by chtěli nejvíce pracovat v IT nebo v podnikových službách, tyto obory považují dle nedávného průzkumu zaměstnaneckých preferencí Randstad Employer Brand Research za nejatraktivnější. Zajímavé přitom je, že mezi širokou veřejností ne zcela známý obor podnikových služeb v míře atraktivity překonává například telekomunikace či finanční a bankovní sektor. Vysokou atraktivitu si drží i energetika a média.

Informační technologie dlouhodobě patří mezi obory, které své lidi dobře platí a hýčkají je celou řadou nadstandardních benefitů. Není proto divu, že nejatraktivnějším zaměstnavatelem v ČR respondenti průzkumu zvolili společnost Microsoft. „V rámci průzkumu hodnotili respondenti firmy z hlediska 10 základních atributů, které lidé považují za důležité při hledání nové práce,“ vysvětluje Alžběta Honsová, marketingová manažerka personálně poradenské společnosti Randstad, a dodává: „Mimo jiné k nim patří pověst zaměstnavatele, jeho finanční zdraví, možnosti kariérního posunu, atraktivní plat a benefity, atmosféra na pracovišti, využívání nejmodernějších technologií či zajímavá náplň práce.“ Prakticky ve všech těchto atributech jsou pro respondenty z řad profesionálů nejatraktivnějším oborem informační technologie, na druhém místě se pak umísťují podnikové služby.

„Umístění tohoto v širší populaci poměrně neznámého oboru na druhém místě bylo pro nás malé překvapení. V atraktivitě tento obor překonal například velmi známý a oblíbený bankovní sektor, telekomunikace či automobilový průmysl. Naopak, umístění IT na první příčce je logickým vyústěním vývoje posledních několika let, kdy informační technologie prostupují všemi obory a nabízejí nadstandardní finanční ohodnocení. Jejich atraktivita je tedy v souladu s nejdůležitějším kritériem, kterým je pro (nejen) Čechy plat a benefity,“ říká Alžběta Honsová. Podnikové služby, dříve označované jako služby sdílené, donedávna Češi spojovali zejména s call centry plnými telefonistů. Během několika málo let však obor prošel výrazným vývojem a dnes nabízí kvalifikovanou práci se zaměřením na IT, finance, marketing, logistiku, HR či výzkum a vývoj. Dle asociace ABSL, která v České republice sdružuje společnosti působící v oboru podnikových služeb, dnes v tomto sektoru působí 89 000 zaměstnanců, z nichž tři čtvrtiny mají vysokoškolské vzdělání. „Oboru podnikových služeb se v ČR velmi daří. Roste zhruba 20% tempem ročně a již brzy dosáhne na 100 000 zaměstnanců, čili přibližně na velikost dnes dominantního automobilového průmyslu,“ komentuje Jonathan Appleton, ředitel ABSL a dodává: „Moderní technologie umožňují mnohým našim pracovníkům podílet se na skutečně zajímavých úkolech, mohou designovat nové procesy a služby anebo se věnovat robotizaci rutinních činností či zavádění umělé inteligence. Myslím, že nejen podmínky, ale i tato kreativní práce dělá z firem z našeho oboru atraktivní zaměstnavatele.“ Jako nejatraktivnějšího zaměstnavatele z oboru podnikových služeb respondenti zvolili společnost SAP Services, která zároveň zaujala šestou příčku celkového žebříčku.

Naopak k nejméně atraktivním oborům patří podle Čechů zemědělství, stavebnictví, zpracování odpadů, retail či HR. Jde přitom o obory, které jsou v povědomí široké veřejnosti zakotveny daleko více než například zmiňované podnikové služby. Ty zná jen 11 % respondentů z široké veřejnosti a 24 % respondentů s vyšším vzděláním. V Praze je o oboru povědomí trochu silnější, ví o něm 29 % respondentů.

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkum zaměstnaneckých preferencí Randstad Employer Brand Research, který globálně probíhá již 17 let, je největším celosvětovým průzkumem úrovně atraktivnosti zaměstnavatelů. Průzkum zkoumá atraktivitu největších zaměstnavatelů pro potenciální zaměstnance a dále to, co je pro zaměstnance důležité při výběru zaměstnavatele. V České republice průzkumu účastnilo téměř 7500 zaměstnanců, kteří hodnotili atraktivitu 150 největších českých zaměstnavatelů z privátního sektoru. Celkově je do průzkumu zapojeno 30 zemí a více než 175 000 respondentů a 5755 hodnocených firem.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku