Hlavní navigace

IT a ženy se k sobě hodí. Jsou kreativní a ukazuje se, že v konkurenci mužů obstojí

8. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Software a hardware spadají většinou do mužských oborů, zatímco ženy se snaží technice často vyhnout. I tak se ale může o informační technologie zajímat také něžné pohlaví, podle posledních statistik pracuje v Česku dokonce 13 procent žen v IT. A zájem jeví už žačky, které se hlásí na technické střední školy.

IT obor láká muže stejně jako ženy hlavně proto, že jde o lukrativní odvětví, kde vždy najdou zaměstnání, a navíc i velmi dobře placené. „Pracovních nabídek v IT je hodně, specialisté jsou velmi žádaní a také pěkně finančně ohodnocení. Mají možnost pracovat už při studiu a v zahraničí, což osobně považuji za velkou výhodu,“ říká Anna Gadušová, která v Londýně testuje bezpečnostní systémy. „V mém ročníku bylo dokonce více dívek než chlapců. A nyní pracuji ve 12 členném týmu, kde je sedm žen,“ dodává absolventka Univerzity Karlovy, která vystudovala obor Matematické metody informační bezpečnosti.

Možnost uplatnění žen v IT potvrzuje také Martin Vodička, ředitel Soukromé středí školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT): „Obecně se na téma žen a informačních technologií traduje mnoho nepříliš lichotivých mýtů a předsudků. Je ale důležité si uvědomit, že je tento obor na velkém vzestupu a práce v IT dává ženám nekonečné možnosti v uplatnění takových znalostí.“ Ajťačky se tak mohou prosadit i v takových odvětvích jako je kosmetika, móda, bytový design či architektura. „De facto jsou všechny reálné produkty výsledkem precizní designérské práce,“ dodává Vodička.

Nadšení už od dětství

„IT mě zajímalo už od dětství, kdy jsem si sedla za počítač. Viděla jsem to ve filmech a něco jsem se dozvěděla také od známých z oboru. Vše se učím proto, aby má dětská zvědavost a čas trávený u počítače nepřišly vniveč,“ říká šestnáctiletá Sarah Štědronská, která na SSŠVT studuje Grafické systémy a tvorbu webových stránek. Až vystuduje, chtěla by být zvukařkou nebo dělat webovou a reklamní designérku.

I když je v IT málo žen, myslí si Štědronská, že v konkurenci mužů uspějí. Šikovnost dívek potvrzuje také Ondřej Mandík ze SPŠE Ječná: „Dívky jsou na naší škole velice chytré. Některé patří k nejlepším žákům, kteří jsou mezinárodně oceňováni. Osobně si myslím, že je těžké dělat nějaké závěry, protože jak chlapci, tak dívky jsou velice individuální.“ I tak je rozdíl mezi chlapci a dívkami na SPŠE značný. Na jednu dívku připadá přibližně 38 chlapců.

Vysoké platy

„Dívky spíše než elektrotechniku volí právě informační technologie. Orientují se především na tvořivé oblasti tohoto oboru jako je 3D grafika či návrhy databázových systémů. V poslední době u nich roste zájem o loT a Embeded systémy,“ dodává Mandík s tím, že studentky oproti chlapcům vynikají v kreativitě a týmové práci.

příloha_ovladnete_sva_data

Vidinou, která vede chlapce i dívky ke studiu IT, je především dobré uplatnění na trhu práce. „Co se týče naší školy, nezaměstnanost našim studentům skutečně nehrozí. K tomuto dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce,“ říká Vodička z SSŠVT. A také finanční ohodnocení je velmi lákavé. Průměrně berou ajťáci kolem 40 tisíc korun, ti nejlepší mají ale i několikanásobně vyšší plat.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku