Hlavní navigace

IT odborníkem na volné noze

1. 8. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Práce na volné noze je lákavá hned z několika důvodů. Jedním z nich je časová flexibilita, nikdo vás nenutí být na osmou v práci, pracovat každý den přesně osm hodin nebo vybírat si dovolenou tak, jak se to hodí zaměstnavateli. Na druhou stranu však jde o životní styl, který vyžaduje velkou míru sebereflexe, silnou vůli a odhodlání pracovat, aniž by vás k tomu někdo dokopával. Tuto formu živobytí často volí právě IT odborníci v různých odvětvích hlavně proto, že jim dává možnost pracovat na zajímavých projektech, jejichž výběr mohou z větší části ovlivnit.

Rozhodně se nejedná o životní styl, který by byl vhodný pro každého. Kromě toho, že musíte oplývat velkým množstvím již zmíněné silné vůle, si při přechodu z běžného zaměstnání na volnou nohu musíte zvykat také na další méně příjemné věci. Už vás nečeká pravidelný měsíční plat a zaměstnanecké benefity. Zaplaceno budete mít pouze za ten čas, který skutečně odpracujete. Navíc na volné noze nebudete jen vývojářem či programátorem, teď se stanete také obchodníkem, marketérem a v neposlední řadě účetním. Minimálně ze začátku budete muset tyto práce vykonávat sami.

Jak začít?

Stát se „volnonožcem“ je nejlepší již v průběhu studia, kdy vás minimálně zatěžují daňové povinnosti a pro začátek vám stačí vydělávat menší částky. Ve startu se rozhodně vyplatí pracovat na projektech bez nároku na odměnu, díky kterým můžete získat zkušenosti a reference. Pomoc s IT se většinou neodmítá, protože lidí, kteří oboru opravdu rozumí, je v dnešní době nedostatek. Dobrou variantou pro nabytí zkušeností jsou různé dobročinné projekty a neziskové organizace, kde se můžete zviditelnit, a navíc pomoci na správném místě. Když si navíc vyzkoušíte práci na různých místech a v různých odvětvích, pomůže vám to poznat sám sebe a zjistit, co vám jde nejlépe a co vás nejvíce baví.

Když už se máte čím pochlubit, je načase si nechat za svou práci platit. První věc, kterou byste měli udělat, je ujasnit si, kde jsou vaše silné stránky a co vám jde nejlépe. Zaměřte se na jednu činnost, se kterou si vás lidé budou spojovat, na tu se zaměřte a pilujte ji k dokonalosti. Pokud bude vaše nabídka příliš rozsáhlá, lidé si vás budou hůře pamatovat. Lepší je umět jednu službu pořádně než tisíce služeb tak trochu. Podle toho, v čem se cítíme nejlépe pak vytvořte svou nabídku.

Dejte vědět, že jste tady

Když máte v hlavě srovnáno, co chcete dělat, vytvořte si webovou prezentaci. Ta by měla být co nejjednodušší na použití a vyhledávání a mělo by z ní jít jasně vidět, co nabízíte a jak se na vás lidé mohou obrátit. Určitě zde umístěte ukázky své práce, reference spokojených klientů a proč zrovna vy jste dobrou volbou pro danou práci. Ke zviditelnění vám mohou pomoci také různé portály, které jsou ke zprostředkování zakázek určeny, například o navolnenoze.cz nebo freelancer.com. Nebojte se využít sociální sítě, mějte aktualizovaný profil na LinkedInu, přidejte se do relevantních oborových skupin na Facebooku, přispívejte na Twitter. Nemějte strach, děláte-li svoji práci opravdu dobře, pravděpodobně se vám noví klienti pohrnou na doporučení těch stávajících či předešlých. Přece jen ajťáků je opravdu málo, a tak není těžké práci najít.

Každou spolupráci si ošetřete smlouvou, k jejímu sestavení určitě neuškodí konzultace s právníkem. Zde se již mnoho freelancerů spálilo, i když klientovi důvěřujte, i když je to možná váš kamarád, vždycky mějte smlouvu. Zejména u větších zakázek je pak vhodné žádat předem také zálohu na svou práci. Lidé jsou různí a vám se může docela dobře stát, že věnujete spoustu svého času práci, za kterou ve finále nedostanete zaplaceno.

Z formálních náležitostí je potřeba zmínit také účetnictví, i zde se vyplatí konzultace s odborníkem – účetním. Důležité je pro vás mít ve věcech pořádek, aby vás daňové přiznání, které se odevzdává každý rok do konce března za rok předešlý, nevyvedlo z míry.

Mějte pro práci místo i čas

Být na volné noze znamená naučit se efektivně zacházet s časem. Radostný pocit, že odteď můžete dělat všechnu práci z postele, vám možná nějakou dobu vydrží, ale dříve či později nejspíš začnete nad touhle myšlenkou uvažovat kriticky. Pokud pracujete doma, vyhraďte si pro svou práci speciální místo tak, aby bylo jasně znát, kde je pracovní zóna a kde osobní. Pomůže vám to oddělit osobní život od pracovního. Když čas strávený prací a osobním životem od sebe neoddělíte, bude vám pak připadat, že pracujete pořád, budete mít sklony k multitaskingu a nebudete se plně soustředit ani na jedno.

Trendem posledních let, který hojně využívají IT profesionálové, jsou coworkingová centra, neboli sdílené kanceláře. Můžete si zde pronajmout stůl pro svou práci a pracovat v přítomnosti ostatních coworkerů. Výhody tohoto systému jsou v tom, že se při práci necítíte osamoceně, navazujete nové kontakty a většinou se zde podaří i získat nové klienty. A bude-li se vám dařit, pravděpodobně se časem ocitnete ve vlastní kanceláři.

Přistupujte zodpovědně ke svému času, důkladně si plánujte, dodržujte termíny. Použití obyčejného kalendáře vám může velmi ulehčit život. Čas, který věnujete svým klientům si zaznamenávejte, pomůže vám to při fakturaci. Využít můžete třeba velmi oblíbenou aplikaci toggl.

příloha_ovladnete_sva_data

Autor je jedním ze zakladatelů portálu Jobstack.it.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku