Hlavní navigace

IT se daří, platy budou ale v roce 2014 nejspíše stagnovat

25. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © imageegami - Fotolia.com
Zaměstnavatelé v oboru IT otevřeli v roce 2013 9,3% pozic a umístili se tak na druhém místě za prodejem a obchodem.

V tomto roce se očekává ve vývoji mezd mírná stagnace, lépe se bude dařit softwarovým architektům IT konzultantům či bezpečnostním specialistům. Přestože se vždy sejde na úřadech práce po celé zemi mnoho mladých absolventů, letošní počet je značný. Úřad práce má ve své evidenci téměř 600.000 lidí, z toho kolem 100.000 Čechů do 24 let. Míra nezaměstnanosti mladých lidí se v Česku pohybuje okolo 20 procent. Průměrná byla koncem roku 8,2 procent bez ohledu věku. Volných míst měl úřad práce k dispozici kolem 40.000, vhodných pro absolventy jich bylo pouze kolem 10.000. Obecně česká ekonomika již sice překonala recesi, ale k výraznému růstu zaměstnanosti má teprve namířeno.

U IT oborů je situace odlišná, záleží však na kvalitě školy i uchazečů. Důležitá je vhodná volba školy a neopomenutí praxe. „Snažíme se i v rámci běžné výuky, aby naši studenti byli vedeni co nejvíce k praktickým dovednostem a specializacím, o které je na trhu stále zájem,“ říká ředitel Martin Vodička ze Soukromé střední školy výpočetní techniky.

V rozhodování o výběru odborné školy zaměřené na informační technologie hraje hlavní roli kvalita výuky a učitelského sboru, možnost odborného rozvoje formou kurzů či letitá tradice v oboru.

Mladí lidé by tak měli usilovat nejen o teoretické znalosti, ale i o praxi, která ač není finančně ohodnocena, je spojena s jejich oborem studia či budoucího uplatnění. To by mělo ovlivnit jejich rozhodnutí, zda raději placenou brigádu nežli odbornou stáž bez peněz.

Pozitivní očekávání firem se letos odrazí také na trhu práce. Po častém propouštění v minulých letech by se situace měla začít obracet. Firmy plánují zvyšování stavů a nabírání nových zaměstnanců. „Jakožto dlouholetý zaměstnavatel v oboru IT a telekomunikací s potěšením sledujeme vzrůstající kvalitu uchazečů z řad čerstvých absolventů českých středních i vysokých škol. Poměr kvality poptávky nabídky se na trhu práce vyrovnává,” říká Martina Setunská ze společnosti Dial Telecom, významného českého dodavatele datových a hlasových služeb.

Růst mezd se sice neočekává, ale práce bude dostatek. Sektor informačních technologií stále nabízí zajímavé ohodnocí, ovšem jsou k nim však potřeba znalosti. Vývoj mezd se v minulém roce po dynamických předchozích letech zastavil. Pokles byl však nižší, než v jiných oborech. Netýká se to však profesí, jako je právě softwarový architekt, IT konzultant či bezpečností specialista, tam naopak mzdy rostly.

Cloud24

Čtěte také:
→ 10 aktuálních tipů pro IT životopisy
Web CIO.com sestavil seznam 10 nejlepších rad roku 2013 ze své série Resume Makeover (vylepšení vzhledu životopisu). Podívejme se na něj.
Je teleworking opravdu tak skvělá věc?
Šéfka Yahoo! Marissa Mayerová nedávno teleworking v této firmě až na výjimky zakázala. Přečtěte si, co se tím změnilo nebo na co dát pozor, pokud vaši lidé pracují jen z domova.

G+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku