Hlavní navigace

Jaké byly mzdy IT odborníků v ČR?

10. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
V roce 2013 se průměrný hrubý měsíční plat IT odborníka překonal hranicí 43.000 korun. I zde byl zaznamenán podstatný rozdíl mezi platy mužů a žen. V ITC sektoru nerostou platy úměrně s věkem, ale nejvyššího příjmu dosahují zaměstnanci v rozmezí 35-39 let.

V roce 2013 se průměrný hrubý měsíční plat IT odborníka pohyboval nad hranicí 43 tisíc korun. A IT odborníci tak měli v průměru o téměř 17 tisíc korun vyšší mzdu, než jaký byl průměr za celou Českou republiku. O jedenáct let dříve, v roce 2002 činil průměrný měsíční plat IT odborníka 26,5 tisíc korun a byl o necelých 7 tisíc korun vyšší, než jaká byla průměrná mzda v ČR. Z uvedeného je patrné, že se během sledovaných let prohloubil rozdíl mezi mzdou IT odborníků a průměrnou mzdou za celou ČR.

Mezi jednotlivými skupinami zaměstnání jsou v platech IT odborníků poměrně velké rozdíly. Vyšší průměrnou hrubou měsíční mzdu mají Specialisté v oblasti ICT, kteří se podílejí na vývoji nových technologií a na programování. Jejich mzda v roce 2013 činila bezmála 48 tisíc korun. Technici pak mají průměrnou měsíční mzdu o cca 12 tisíc korun nižší. Mezi Specialisty dosahují na vyšší mzdy Analytici a vývojáři softwaru, kteří berou v průměru 49 tisíc korun, kdežto Specialisté v oblasti databází cca 44 tisíc korun. Ve skupině techniků v oblasti ICT jsou na tom s platem výrazně lépe Technici provozu a uživatelské podpory ICT (37 tisíc korun) než Technici v oblasti telekomunikací a vysílání (30 tisíc korun).


Průměrná hrubá měsíční mzda ITC v ČR (v Kč)
Zdroj: Strukturální mzdová statistika 2013


Rozdíly mezi muži a ženami

Ve výši průměrné hrubé měsíční mzdy IT odborníků existují mezi muži a ženami rozdíly, stejně jako je tomu i v případě celkových mezd v ČR. V roce 2013 dosáhl průměrný plat mužů na pozicích IT odborníků bezmála 44 tisíc korun a v případě žen činil necelých 37 tisíc. Průměrná mzda žen zaměstnaných na IT pozicích se tak pohybuje na 84% mzdy mužů. ITC je tak v otázce rovnoprávnosti malý krůček před zbytkem ekomiky, průměrně totiž činí platy žen jen 78 % průměrného platu mužů.


Průměrná hrubá měsíční mzda IT odborníků
podle zaměstnání a pohlaví (v Kč)
Zdroj: ČSÚ, Strukturální mzdová statistika 2013


Maximum ve věku 35-39 let

ITC mzdy nerostou úměrně s věkem, ale svého maxima dosáhnou u osob z věkové skupiny 35–39 let a u vyšších věkových skupin již dochází k poklesu s mírným vzestupem od věku 55 let. Ten je pravděpodobně způsoben faktem, že zaměstnanci s vyšším platem zůstávají v zaměstnání déle. Nejde ovšem o něajakou anomálii v sektoru ITC, podobné rozložení platů platí i pro situace celkových platů v Česku.

Obecně platí, že nejnižší platy mají zaměstnanci v nejnižších věkových skupinách, tzn. na počátku své kariéry a následně dochází k prudkému nárůstu platů s již zmíněným vrcholem ve věku 35–39 let. V této věkové skupině dosahuje průměrná hrubá měsíční mzda IT odborníka 49,6 tisíc korun, v případě Specialistů v oblasti ICT dokonce průměrná hrubá měsíční mzda v tomto věku blíží k hranici 56 tisíc korun, kdežto Technici v oblasti ICT v této věkové skupině pobírají téměř 40 tisíc korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda IT odborníků
podle zaměstnání a věkových skupin
Zdroj: ČSÚ, Strukturální mzdová statistika 2013

Zdroj: ČSÚ

Čtěte také:
→ Žebříček nejlepších míst k práci vedou IT firmy
V soutěži World's Best Multinational Workplaces se opakovaně na prvních třech místech objevily firmy z ITC sektoru.
IT se daří, platy budou ale v roce 2014 nejspíše stagnovat
Zaměstnavatelé v oboru IT otevřeli v roce 2013 9,3% pozic a umístili se tak na druhém místě za prodejem a obchodem.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?