Hlavní navigace

Jaké to bude s pracovním IT trhem do budoucna?

17. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia - gustavofrazao
IT je jedním z nejrychleji se vyvíjejících oborů, odborníci v něm jsou jedni z nejžádanějších, a to hlavně proto, že je jich málo. Do budoucna to nevypadá lépe. Firmy budou mít stále větší problémy se zaplňováním IT pozic a s tím se také pojí jednoduchá nepřímá úměra – tedy čím méně odborníků, tím vyšší platy je potřeba jim nabídnout.

Poptávka po IT zdrojích se stále exponenciálně zvyšuje a kvalifikovaných a schopných lidí sice přibývá, ale zdaleka ne tolik, kolik by mohlo. Za posledních 5 až 10 let zároveň výrazně narostly potřeby, a to hlavně s příchodem stále nových a nových trendů. „V současnosti narostla poptávka po IT odbornících v souvislosti s digitalizací, prací s daty, nároky na IT bezpečnost, internetem věcí a podobně. Mnoho IT odborníků se uplatňuje také v začínajících firmách a startupech,“ říká Jan Silber, zakladatel projektu Jobstack.it.

Nové trendy budou vytvářet další pracovní místa

Jedním z faktorů je internet věci (IoT). V návaznosti na to se vyvíjí poptávka po kvalitních programátorech a vývojářích, kteří dokáží pracovat na IoT projektech. Dalším velkým se stává bezpečnost osobních údajů. Již v květnu roku 2018 má totiž vejít v platnost nová legislativa Evropské Unie, která bude výrazně zvyšovat ochranu osobních dat, známá jako GDPR (general data protection regulation). Týkat se bude všech firem a organizací, které jakýmkoliv způsobem s osobními daty nakládají. I zde se tedy bude postupně zvyšovat poptávka pro IT odbornících, kteří se v této problematice dokáží orientovat.

Kvalitní zaměstnance může přilákat i příjemné pracovní prostředí

příloha_ovladnete_sva_data

V závislosti na rozšiřující se poptávce po IT zdrojích bude tedy do budoucna čím dál těžší tyto lidi získávat. Novinek v IT je a bude stále spousta a každá z nich může určitým způsobem poptávku na pracovních trzích ovlivnit. Bude stěžejní mít co nabídnout, přičemž již nepůjde jen o peníze. Kromě nadprůměrného platu totiž budou potenciální zaměstnanci vyžadovat i další výhody, možnost home office alespoň několik dnů v měsíci se stává standardem a k tomu se přidružuje i flexibilní pracovní doba. Zájemci o IT pozice rovněž zajímají o to, jaké nástroje a technologie se ve firmě používají, firemní kultura a spolupráce uvnitř kolektivu.

Trendem poslední doby, který se pravděpodobně bude rozšiřovat i do budoucna, je tzv. digitální nomádství. „Digitální nomádi si organizují svou práci způsobem, který jim dovoluje pracovat z jakéhokoli místa na světě. Mohou být zaměstnanci jedné konkrétní firmy, ale také se může jednat o tzv. freelanceři, kteří vykonávají práce i pro více různých klientů. V tomto případě už nehraje prostředí firmy takovou roli, protože místo pro svou práci si vybírají sami,“ uvádí Jan Silber.

Byl pro vás článek přínosný?