Hlavní navigace

JavaScript mezi programátory vede, Kotlin získává na popularitě

31. 7. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Kirill Kedrinski - Fotolia.com
Společnost JetBrains představila výsledky průzkumu, který pomáhá lépe porozumět a získat vhled do pracovních návyků programátorů. Zjištění mohou být nápomocná nejen pro zvýšení efektivity, ale také pro vytvoření ideálního pracovního prostředí pro programátory.

Globálního průzkumu s názvem Developer Ecosystem Survey 2018 se zúčastnilo šest tisíc vývojářů včetně České republiky. Průzkum odhalil, jaké programovací jazyky a nástroje pro svou práci využívají, jaké jazyky se právě učí a zda si plánují osvojit v budoucnu další a zodpověděl také otázky týkající se hostování databází a aplikací a jejich testování, a jaké typy aplikací vyvíjejí buď v práci, nebo ve svém volném čase. Mezi hlavní zjištění patří:

  • 64 % respondentů vybralo JavaScript jako nejčastěji užívaný programovací jazyk, 
  • 62 % respondentů, pracuje v operačním systému Windows,
  • 38 % dotázaných neplánuje v následujících 12 měsících přejít či si osvojit další jazyk, pokud ovšem plánují přijmout nový jazyk, nejčastěji je to Python (30 %), 
  • IDE je nejrozšířenějším nástrojem, který využívá 82 % vývojářů,
  • neustále rostoucí počet plánuje přejít od samoobslužných a lokálních cloudových řešení k velkým cloudovým poskytovatelům, jakými jsou Amazon Web Services, Google Cloud Platform a Microsoft Azure.

„Některá získaná data sice nejsou až tak překvapivá, ale znovu potvrzují, že naše chápání programovacích jazyků, nástrojů a pracovních návyků, které programátoři nejčastěji využívají nebo si je plánují osvojit, napomáhá zaměřit vývoj programování a nástrojů pro něj tím správným směrem,“ říká Václav Pech, programátor a produktový evangelista, který pracuje v JetBrains již přes 15 let.

Průzkum se ale hlavně zaměřuje na data, která jsou pro práci vývojáře klíčová. Z něj mimo jiné vyplývá, že nejčastěji využívanými jazyky pro programování jsou ze 64 % JavaScript (v roce 2017 to bylo 65 %) a z 51 % Java, která si mírně polepšila (47 % v roce 2017). Meziročně na své popularitě získává i jazyk Kotlin (ze 2 % v roce 2017 na 9 % v roce 2018), pocházející z dílny JetBrains, který se navíc v květnu 2017 stal jedním z oficiálních jazyků pro vývoj aplikací Android. V první desítce nechybí ani další oblíbené jazyky jako SQL, Python, PHP nebo C#.

Jedním z nejvíce využívaných nástrojů, které pro svou práci využívají softwaroví inženýři, je stejně jako loni IDE. V těchto nástrojích běžně pracuje až 82 % respondentů. Druhým nejvyužívanějším prostředím jsou nástroje pro spolupráci zdrojových kódů (například GitHub nebo Bitbucket), jež využívá 77 % vývojářů. Většina respondentů také preferuje osobní nastavení pracovního prostředí, pouhých 12 % si své IDE nepřizpůsobuje.

Většina programátorů (58 %) pracuje na backendových aplikacích a necelá polovina (48 %) na frontendových. Třetí nejpočetnější skupinou programátorů (23 %) jsou vývojáři mobilních aplikací. Většina oslovených pak vyvíjí aplikace pro zařízení s operačním systémem Android (86 %), v porovnání s 48 % pro iOS.

Zajímavé je také zjištění, v jakém operačním systému respondenti pracují. Nadpoloviční většina (62 %) jich pracuje v OS Windows. Na systém Unix/Linux jich je zvyklých 49 % a na macOS 44 %.

Průzkum se zaměřil i na přispívání programátorů do open-source projektů. Výsledky ukázaly, že více než polovina z nich už alespoň jednou na takovém projektu pracovala. Pravidelně na open-source projektech pracuje necelá pětina (18 %).

Zatímco většina (64 %) dnešních programátorů preferuje práci v kancelářích, roste i počet respondentů, kteří dávají přednost práci z domova (31 %). Alternativní pracovní prostředí jako co-workingová centra a kavárny využívají 4 % programátorů.

Otázky zaměřené na množství času stráveného kódováním poodhalily, kolik zbývá programátorům volného času. Největší část softwarových developerů (37 %) tráví kódováním v práci více než 32 hodin týdně. Mezi 17 a 32 hodinami týdně se pracovním kódováním zabývá 25 % dotázaných. Svým soukromým projektům nejčastěji developeři věnují 3 až 8 hodin kódování týdně. Drtivá většina (85 %) oslovených profesionálů navíc přiznává, že se aktivnímu kódování věnuje i o víkendech. Polovina dotázaných pak nejčastěji pracuje v týmech o velikosti 2 až 7 lidí, přičemž v týmech čítajících více než 21 lidí pracuje pouhých 9 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkumu se účastnilo 6000 vývojářů z celého světa, z toho 76 % programátorů mezi 21 a 39 lety, přičemž 46 % z nich bylo dokonce mezi 21 a 29 lety.

Zdroj: JetBrains

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku