Hlavní navigace

Kariéra v cloudovém IT

26. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © igor - Fotolia.com
V posledních letech se stále více IT infrastruktury a služeb přesouvá do cloudu. Co to znamená pro pracovní trh?

Pokud někdy posloucháte rozhovory o práci v IT v souvislosti s nástupem cloudu, jistě jste již slyšeli, že došlo k explozi souvisejících kariérních příležitostí. Podle Davida Footeho z analytické firmy Foote Partners však musí být role zaměstnanců v cloudu teprve jasně definovány. „Nacházíme se v období, kdy se přesunujeme do nové úrovně toho, co slovo cloud znamená,“ říká Foote.

Čas na nový pohled na kariéru v cloudu

Foote uvádí, že je třeba přehodnotit svou definici toho, co je cloud, v porovnání s posledními čtyřmi lety. Uvádí, že jeho analytická firma prostřednictvím své sítě více než 2 500 společností zjišťuje, jaké role a jaká zodpovědnost se konkrétně vážou ke cloudu a zda vůbec, případně jak se provazují do různých úrovní. „Musíme přehodnotit náš vlastní pohled na cloud právě teď, kdy přechází do mainstreamu a na trhu figuruje spousta hráčů,“ říká Foote.

„Cloud se postupem času rozmělňuje do definice, která pojímá všechno a nic,“ varuje Foote. Věci, které by v minulosti nikdy nebyly začleněny do definice práce v cloudu, jsou na tento neustále rostoucí seznam v průběhu času přidávány. Podle Footeho obsahovalo původní, několik let staré hodnocení cloudových pracovních pozic položky, jako jsou inženýři, analytici, architekti stejně jako vývojáři a administrátoři.

Nedávno však v rámci svého interního průzkumu společnost narazila na přibližně 150 různých názvů pracovních pozic, které mají co do činění s cloudem. Foote například říká, že „neexistuje standardní seznam cloudových pracovních pozic. Můžete říci, že Linux nebo Unix je dovednost nutná pro práci v cloudu, nebo můžete tvrdit opak. Pochopitelně totiž existují lidé, kteří používají Linux, XML a Python, ale přitom nemají s cloudem nic společného. Nyní tak máte u všech dovedností a znalostí dvě varianty – s cloudem a bez něj." Tento druh zemětřesení v IT kariérách se objevil i na úsvitu fenoménu internetu. Mnohé společnosti, které tehdy používaly web, vůbec netušily, jaké jsou role vývojářů nebo kolik peněz by měly platit svým lidem.

Foote vysvětluje, co to znamená. „Nyní procházíme obdobím velmi rychlé evoluce. Ta ovšem ještě zdaleka není u konce. Cloudový trh se tak nyní nachází ve stadiu přechodu a ještě nestanovil ani nepřijal soubor pracovních pozic či schopností, které můžete nazývat cloudovými. Společnosti jsou kompletně zmatené tím, co budou v blízké budoucnosti dělat z perspektivy lidského kapitálu.“

příloha_ovladnete_sva_data

Jedna cloudová role se již vyplácí

Společnost Foote Partners však identifikovala alespoň jednu cloudovou certifikaci, kterou si zaměstnavatelé obzvláště cení. Jsou to architekti cloudových prostředí. Foote říká, že má dojem, že cloudový architekt bude pravděpodobně první rolí, která výše popisovanou situaci změní. Stane se tak ve chvíli, kdy si společnosti uvědomí, že budou potřebovat koncepční pohled architekta při tvorbě dlouhodobého plánu. Organizace si nemohou dovolit utratit spoustu peněz, aby nakonec skončily na mrtvém bodě tehdy, když začnou bez perspektivy architektury.

Foote říká, že až v průběhu následujících 12–18 měsíců začneme získávat tvrdá data, která nám budou ukazovat, jak a kde různé společnosti utrácejí své peníze. To nám umožní nahlédnout směrem, kde se trh bude nakonec usazovat. Pokud jde o budoucnost rolí v cloudu, říká Foote: „Věříme tomu, že růst cloudu bude vycházet zejména z interního školení. Spousta nejlepších lidí pro práci s cloudem se vygeneruje z vašich vlastních interních školení.“

Byl pro vás článek přínosný?