Hlavní navigace

Novým CEO Microsoftu byl jmenován Satya Nadella

5. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Předpovědi se splnily: šéfem Microsoftu se stal dosavadní výkonný viceprezident odpovědný za divizi Cloud and Enterprise.

Současně se jmenováním nového CEO odstoupil z funkce předsedy správní rady zakladatel firmy Bill Gates, kterému nově připadla funkce technologického poradce (Technology Advisor). I když formálně jde o krok směrem dolů, prakticky to znamená, že Bill Gates bude do chodu firmy zapojen více a že bude novému CEO nápomocen v technologických otázkách.

„V tomto období transformace není žádná lepší osobnost, která by vedla Microsoft, než je Satya Nadella,“ komentoval volbu Bill Gates.  Satya je člověk s pevným inženýrskými zkušenostmi, a to je právě moment, který se postrádal u Steva Ballmera. Ballmer byl totiž jeden z mála vedoucích osobností mezi předními technologickými firmami, kterému chyběla technologická (inženýrská) zkušenost.

Gates sice Nadellu označil jako osvědčeného lídra, ovšem dosud nepracoval v žádné firmě ve vrcholné exekutivní pozici. To byl jeho handicap oproti jiným kandidátům. Ovšem správní rada zřejmě nakonec usoudila, že konkrétní technologické znalosti a zkušenosti budou pro nadcházející období asi důležitější. Microsoft čekají velké změny, které firmu zřejmě posunou od výrobce produktů k dodavateli služeb.

Čyřiačtyřicetiletý Nadella se narodil v Indii, IT vystudoval ale v Americe. V Microsoftu pracuje již od roku 1992, tedy od svých 22 let. To také znamená, že nemá ani hlubší pracovní zkušenosti z jiné firmy než Microsoftu. V něm měl na starosti řadu projektů, jako třeba Small Business Server nebo transformaci vyhledávání Windows Live Search na současný Bing.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ 13 největších přešlapů Microsoftu
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.
→ Steve Ballmer ohlásil odchod, akcie Microsoftu poskočily
Současný šéf Microsoftu oficiálně oznámil, že do 12 měsíců odejde. Vedení bude muset najít náhradu.

G+

Byl pro vás článek přínosný?