Hlavní navigace

Soutěž nejrychleji rostoucích technologických firem Fast 50: Střední Evropě dominují Češi

22. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Deloitte
Žebříček padesáti nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě ovládly letos české firmy. V jubilejním dvacátém žebříčku Deloitte CE Technology Fast 50 jich je hned devatenáct. Druhé místo obsadil loňský vítěz, výrobce 3D tiskáren Prusa Research. Na třetím jsou vývojáři umělé inteligence a strojového učení Blindspot Solutions.

České firmy zvítězily i v kategoriích velkých firem Big 5 a také vycházejících hvězd Rising Stars. Vítězem žebříčku jsou litevští Voltas IT, kteří vyvíjejí uživatelsky přívětivý systém na diagnostiku automobilů.

Deloitte Technology Fast 50 porovnává růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období 2015 až 2018. V první desítce jsou dohromady hned čtyři české firmy. Tržby druhého Prusa Research dosáhly 4.527 % a třetích Blindspot 4.445 %. Na devátém místě ve střední Evropě jsou brněnští výrobci bezdrátových systémů pro lokalizaci Sewio Networks s růstem 1.285 % a na desátém vývojáři aplikací Applifting s růstem 1 265 %.

V druhé desítce žebříčku je dalších pět českých firem - rohlik.cz (12. místo, 1 166 %), 3Dwiser (13. místo, 1.133 %), Kiwi.com (15. místo, 950 %), Proficio Marketing (19. místo, 832 %) a GLAMI (20. místo, 820 %).

„České firmy rostou závratným tempem a nezdá se, že by v nejbližší době hodlaly ve srovnání s konkurencí zvolnit. Už druhý rok za sebou dominují středoevropskému žebříčku, říká Jiří Sauer, ředitel žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE v České republice.

„Vedle střední Evropy uspěly loňští vítězové i v regionu EMEA, kdy se dostaly do první pětky. Myslím, že to vypovídá mnoho o schopnosti českých podnikatelů inovovat i vést byznys,“ dodává Kateřina Novotná, specialistka Deloitte na technologické firmy.

V kategorii vycházejících hvězd Rising Star, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže, zvítězil fintechový FF Trader. Kategorii Big 5, tedy velkých firem s obratem nad 25 milionů eur, letos vévodí Prusa Research.

Deloitte v Česku oceňuje v kategorii Recognition of Excellence firmy, které využívají zajímavým způsobem technologie v byznysu. Odborná porota Deloitte letos vybrala DoDo Czech, Pocket Virtuality a XEVOS Solutions.

příloha_ovladnete_sva_data

Do žebříčku Deloitte CE Technology Fast 50 se letos probojovaly firmy z devíti zemí. Průměrné tempo růstu technologických firem dosáhlo za roky 2015 až 2018 rekordních 1 129%.

Více informací a kompletní výsledky soutěže Deloitte CE Technology Fast 50 naleznete na www.deloitte.cz/fast50. Partnery akce byly společnosti Citibank, Bisnode a StartupJobs.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku