Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Evelyn Berezinová

18. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld/Computer History Museum
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Evelyn Berezinová: Osvoboditelka slova

V průběhu hnutí za práva žen v 60. letech 20. století pracovalo 6 procent populace na pozicích sekretářů(ek) a písařů(ek). Ti byli osvobozeni od svých mechanických psacích strojů Evelyn Berezinovou, která navrhla první počítačový textový procesor.

Berezinová, dcera ruských imigrantů, vyrostla v činžáku v Bronxu v období velké hospodářské krize. Na stezku vědecké kariéry ji uvedla fascinace časopisy Astounding Science jejího staršího bratra. Po získání bakalářského titulu z fyziky v roce 1946 pracovala pro Electronic Computer Corporation a Underwood Corp., kde vyvinula několik výpočetních systémů včetně kalkulátoru dostřelu děl pro armádu. Později přešla do firmy Teleregister, kde vyvíjela systémy pro počítačové bankovnictví a rezervace letenek.

V roce 1969 Berezinová založila svou vlastní společnost, Redactron, kde navrhla a uvedla na trh první textový procesor založený na polovodičích. Jako klávesnici a zároveň tiskárnu využila psací stroj IBM Selectric a údery kláves zaznamenávala do datových složek na počítačových čipech, což uživateli umožňovalo editovat a tisknout již napsané texty. Zařízení bylo více než 90 centimetrů vysoké a nemělo žádný monitor. Společnost Redactron, která na tomhle nově vznikajícím trhu konkurovala právě IBM, nakonec prodala 10 tisíc strojů Data Secretary.

Po prodeji společnosti firmě Burroughs v roce 1976 se Berezinová vydala kariérou investorky rizikového kapitálu. Založila American Women’s Economic Development Corporation, organizaci, která pomáhala ženám rozjíždět vlastní společnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Berezinová zemřel na lymfom ve věku 93 let.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?