Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Bob Braden a Ted Dabney

10. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld/CC-by-2.0
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Bob Braden: Velký „spojovatel“

„V srpnu roku 1947 jsem listoval jedním číslem časopisu Proceedings a narazil jsem na článek o počítači ENIAC, který mi připadal velmi fascinující,“ řekl Bob Braden v roce 2014 v rozhovoru s Institutem Charlese Babbageho. Článek ho zaujal, a tak svou kariéru zasvětil počítačům a sítím, které byly ještě více fascinující.

Braden vystudoval fyziku a dále učil na Stanfordu, Carnegie Mellon a UCLA. Na posledním stanovišti nejenže pomohl vyvinout FTP protokol pro přenos souborů, ale také propojil tamní superpočítač IBM s ARPANETem. Což zopakoval později na University College v Londýně, jejíž síť propojil s internetem. Jako člen Internet Working Group dále přispěl k vývoji TCP protokolu.

Většinu své kariéry však Braden strávil na Institutu informačních věd (ISI) Univerzity Jižní Kalifornie, kde redigoval tzv. RFC dokumenty navrhující nové internetové standardy. Sám jich napsal šedesát.

Braden zemřel 15. dubna 2018 ve věku 84 let.

Ted Dabney: Počítačový astronaut

Po službě u mariňáků dostal Samuel „Ted“ Dabney v roce 1961 práci v Ampexu. Zde pracoval na vojenské zakázce spočívající v systému, který by promítal filmové snímky na CRT – díky tomuto projektu se seznámil s Nolanem Bushnellem. Oba o deset let později z Ampexu odešli a založili Atari, jednu z prvních společností zaměřených na videohry.

Jenže zapojení tehdejších počítačů pro jejich první arkádovou hru – Computer Space – by bylo příliš nákladné, a tak Dabney vyvinul displej postavený na levných video obvodech – které si později nechal patentovat Bushnell. Dabney také postavil skříň pro další hru Atari, Pong, když z pokoje své dcery vytvořil truhlářskou dílnu a vytvořil základ pro arkádové kry, který je nyní standardem.

Dabney z Atari odešel v roce 1973, ale přestože byl dost bohatý na to, aby odešel do důchodu, neučinil tak a založil Syzygy Game Company, která vyvíjela hry pro Bushnellovu Pizza Time Theatre (později Chuck E. Cheese). Později pracoval ve společnostech Raytheon, Teledyne a Fujitsu, načež obor opustil a na stará kolena si otevřel obchod s potravinami.

Za svoji kariéru Dabney vděčí jedinému středoškolskému předmětu – algebře. „Nebyl jsem v ní dobrý – a v tom byla celá pointa. Ono mě to totiž zajímalo, fascinovalo,“ říkal Dabney. „Ten správný učitel vám může výrazně změnit život.“

příloha_ovladnete_sva_data

Dabney zemřel ve věku 81 let na rakovinu jícnu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?