Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Frank Heart

11. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld/CC
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Frank Heart: Vynálezce Interface Message Processoru

Frank Heart získal svůj magisterský titul z MIT v roce 1952, zatímco pracoval jako výzkumný asistent na počítači Whirlwind I společně s Robertem Everettem a Jayem Forresterem. Po zakončení studia zůstal Heart na MIT, jen se s Whirlwindem přesunul do MIT Lincoln Laboratory, centra pro výzkum a vývoj pro ministerstvo obrany. Zde propojoval počítače s externími senzory pro sběr dat přes telefonní linky.

Díky této zkušenosti v oblasti sítí byl Heart atraktivním novým zaměstnancem pro technologickou firmu BBN, do které nastoupil v roce 1966. O tři roky později vyhrál Heartův tým vládní zakázku na vývoj tzv. Interface Message Processoru (IMP), jakéhosi raného routeru pro ARPANET. IMP odesílal, přijímal a směroval data, a také ověřoval jejich integritu, při jejich přenosu nově zrozenou sítí. Po dodávce projektu začal první IMP fungovat téměř okamžitě a fungoval neustále díky detekci chyb a vzdálené diagnostice, které do něj Heartův tým integroval. Tyhle principy jsou využívány dodnes, dlouho poté, co byly IMP společně s ARPANETem v roce 1989 postaveny mimo službu.

příloha_ovladnete_sva_data

Heart zemřel v massachusettském Lexingtonu, domově MIT Lincoln Laboratory, ve věku 89 let.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?