Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Sylvia Weirová

16. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld/Michael Weir
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Sylvia Weirová: Digitální studentka

Pro pediatričku Sylvii Weirovou nebyl hlavním pracovním nástrojem skalpel ani magnetická rezonance; byl to počítač.

Weirová získala titul z medicíny ve 40. letech v Jižní Africe, kde zároveň aktivně vystupovala proti apartheidu. V roce 1974 se přestěhovala do Velké Británie, kde zkoumala umělou inteligenci, a v roce 1978 se připojila k Seymourovi Papertovi na MIT. Papert spoluvytvořil programovací jazyk LOGO, který měl učit děti programovat, a který Weirová zkombinovala s robotikou, čímž vytvořila nový způsob komunikace pro autistické děti. Desítky let své kariéry věnovala pomoci dětem s autismem, mozkovou obrnou a dalšími postiženími a učila je používat počítače pro učení a komunikaci.

Později se stala zakládající členkou jihoafrické vysoké školy Mathematics, Science and Technology Education College. Ke své zemi měla vždycky blízko: založila také neziskovou organizaci Friends of Mpongele AIDS Orphans, která pomáhala sirotkům AIDS a dalším potřebným jihoafrickým dětem.

příloha_ovladnete_sva_data

Zemřela ve věku 93 let.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?