Hlavní navigace

Inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018: Paul Allen

17. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld/Miles Harris, CC-by-SA
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

Paul Allen: Potenciál a vášeň

V roce 1975 se Paul Allen stal spoluzakladatelem Microsoftu – který pojmenoval Micro-soft – společně se svým spolužákem ze střední Billem Gatesem, kterého přesvědčil, aby se vzdal studií na Harvardu. Společně vytvořili překladač BASICu a MS-DOS. Tyhle dva rané produkty byly velice úspěšné a zajistily ziskovost a udržitelnost celé společnosti.

Allen však v Microsoftu dlouho nezůstal: poté, co mu v roce 1983 byla diagnostikována Hodgkinsova choroba, opustil Microsoft, ale ponechal si jeho akcie. Když pak Microsoft v roce 1986 šel na burzu, stal se z něj okamžitý milionář. Svoje bohatství později využil k nákupu sportovních týmů typu Seattle Seahawks a Portland Trail Blazers.

Paul Allen byl znám i jako filantrop. V průběhu svého života věnoval miliardy dolarů na boj s Ebolou, záchranu slonů i hledání mimozemského života. Nasbíral tolik artefaktů z počítačové historie, že založil vlastní muzeum s názvem Living Computers: Museum + Labs of Seattle.

příloha_ovladnete_sva_data

Členem představenstva Microsoftu byl Allen až do roku 2000. Zemřel ve věku 65 na komplikace související s lymfomem ne-hodgkinského typu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?