Hlavní navigace

Zemřel spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen

17. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Spoluzakladatel Microsoftu a nadšený filantrop Paul Allen zemřel. Zanechal za sebou ohromné dědictví technologických i sociálních přínosů lidstvu.

Paul Allen ve svých 65 letech podlehl rakovině ve formě nehodgkinského lymfomu, která se mu nedávno vrátila po devíti letech remise.

K jeho největším úspěchům patří zcela jistě založení Microsoftu společně s bývalým spolužákem Billem Gatesem v roce 1975. Díky tomuto partnerství se DOS (a později MS-DOS) stal synonymem operačního systému pro osobní počítače, které se současně s ním staly všudypřítomnými.

V roce 1982 Allen z Microsoftu odešel, aby se mohl léčit z diagnostikovaného hodgkinského lymfomu. Několikaměsíční radioléčba byla úspěšná. V roce 2009 ale přišla druhá vlna rakoviny, tentokrát nehodgkinského lymfomu, která ho přinutila nadobro opustit zasedací místnosti.

Jeho podíl v Microsoftu z něj učinil několikanásobného dolarového miliardáře, což mu umožnilo odvděčit se svému rodnému městu Seattlu a jeho obyvatelům. Díky jeho darům na různé projekty je nyní město v různých ohledech jiné než podobná sídla v okolních státech. Allen podporoval místní sportovní kluby, od Seattle Seahawks (americký fotbal; NFL), přes Portland Trailblazers (basketbal; NBA) po Seattle Sounders (fotbal; MLS); přebíral záštitu nad univerzitami a instituty vyššího vzdělávání, a peníze dával i muzeu popkultury MoPop. Zároveň byl společně s Burtem Rutanem a později Sirem Richardem Bransonem a jeho VirginGalactic jedním z průkopníků komerčního cestování do vesmíru.

Za svůj život rozdal na různé projekty celkově 2,5 miliardy amerických dolarů.

Bill Gates, Allenův starý kamarád a obchodní partner, vydal v souvislosti s jeho úmrtím následující prohlášení:

příloha_ovladnete_sva_data

„(…) Paul byl skutečný partner a drahý přítel. Segment osobních počítačů by bez něj neexistoval. Svůj intelekt a soucit soustředil do následné činnosti zaměřené na zlepšování životů lidí a posilování komunit v Seattlu a po celém světě. Míval rád rčení: ‚Pokud to má potenciál dělat dobro, pak bychom do toho měli jít.‘ Takový to byl člověk,“ dodal Gates. „Paul miloval život a lidi okolo sebe, a my jsme si ho za to vážili. Zasloužil si mnohem více času, ale jeho přínosy pro svět technologií a filantropie budou žít dál i v budoucích generacích. Nesmírně mi chybí.“

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?