Hlavní navigace

Apple čelí žalobě kvůli údajnému porušení patentů u iPhonů

9. 11. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Jen nadšenec by mohl zvládnout spočítat počet soudních sporů, do kterých byl americký Apple zavlečen kvůli patentům.

Týden se s týdnem sešel a už tu máme další žalobu v tomto duchu. Tentokrát je cupertinský gigant žalován za to, že údajně bez dovolení využíval technologie patřící někomu jinému. V tomto případě jsou předmětem porušení patentu duální fotoaparáty u iPhonu 7 Plus a iPhonu 8 Plus.

Izraelský startup Corephotonics tvrdí, že se na Apple obrátil s nabídkou partnerství, ale výrobce iPhonů o ni neměl zájem. Apple nicméně chválil fotografickou technologii firmy, odmítl si ji však licencovat. Údajně se chlubil tím, že si patenty Corephotonics může porušovat „s minimálními následky.“

Reuters píše, že podle stížnosti „vyjádřil hlavní vyjednavač Applu opovržení nad patenty Corephotonics a řekl doktoru Mendlovicovi a dalším, že i kdyby Apple patenty porušil, trvalo by léta a miliony dolarů v soudních výdajích, než by Apple musel něco zaplatit.“

Apple, který má své vlastní patenty na duální fotoaparáty, tvrzení Corephotonics odmítl komentovat.

Startup v zatím posledním (lednovém) investičním kole získal 15 milionů dolarů od investorů typu Samsung Ventures, Foxconnu a MediaTeku, což zvýšilo jeho celkovou valuaci na zhruba 50 milionů dolarů. O tom, kolik za porušení patentů od Applu požaduje, se nezmínil, ale vzhledem k počtům prodaných iPhonů 7/8 Plus to bude poměrně velká částka.

příloha_ovladnete_sva_data

iPhone X a jeho duální fotoaparát v dokumentech k žalobě zmíněny nebyly, nicméně fakt, že toto zařízení bylo teprve nedávno uvedeno do prodeje, by mohl znamenat, že by tam mohlo být časem přidáno.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?