Hlavní navigace

Apple má silný kvartál navzdory stagnaci hardwaru

3. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Dariusz Kopestynski - Fotolia.com (derived work)
V poslední době se vynořila spousta zpráv o slabé poptávce po iPhonu X a o tom, jak to ovlivní finanční výsledky Applu. Nyní už máme oficiální výsledky za uplynulý kvartál, tak jak to dopadlo?

Jak známo, má Apple posunutý fiskální rok, takže jeho druhé čtvrtletí už skončilo, a to k 31. březnu 2018. Celkově šlo o silný kvartál, a přestože meziroční růst prodeje iPhonů má hodnotu jen 3 procenta, co do počtu kusů, tržby z těchto zařízení poskočily o 14 procent.

Hlášené výnosy Applu z jedné akcie činí 2,73 dolaru, což představuje meziroční nárůst o 30 procent při tržbách 61,1 miliardy dolarů. Čímž byly překonány průměrné předpovědi analytiků 2,67 dolaru na akcii a 60,8 miliardy na celkových tržbách.

V průběhu čtvrtletí bylo prodáno 52,21 milionu iPhonů, což je těsně pod predikovaným trhem Wall Streetu (52,3 milionu), a ačkoliv mohou tři procenta navíc meziročně znít jako zklamání, pomohla vysoká cena iPhonu X potlačit růst tržeb do dvojciferných čísel. Průměrná cena za jeden iPhone poskočila z 655 na 728 dolarů meziročně.

Podobně stagnovaly (na poměry Applu) také další hardwarové podukty: 9,113 milionu prodaných iPhonů znamenalo 2procentní meziroční nárůst s tržbami rostoucími o 6 procent, přičemž průměrná cena iPadu pak rostla z 436 na 451 dolarů. Prodeje Maců naopak klesaly o 3 procenta na 4,07 milionu kusů; tržby z těchto pak zůstaly víceméně stejné (5,8 miliardy), průměrná cena zařízení pak stoupla z 1 392 na 1 434 dolarů.

Excelentních výsledků naopak dosáhly služby a další produkty. Digitální obsah, AppleCare, Apple Pay, licencování a další služby zaznamenaly 31procentní nárůst a do společného rozpočtu přinesly 9,2 miliardy dolarů. Další produkty (včetně AirPodů, Apple TV, Apple Watch, produktů Beats, HomePodů a iPodu touch) poskočily o 38 procent na 3,9 miliardy.

příloha_ovladnete_sva_data

Apple podle svých slov v současném třetím kvartálu očekává tržby mezi 51,5 miliardou a 53,5 miliardou dolarů.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?