Hlavní navigace

Apple prý podle Jonyho Ivea ztratil svoje původní směřování

10. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: IDG - cio.com
Společnost Apple v uplynulém týdnu oznámila, že ji opouští její dlouholetý (konkrétně téměř 30letý) zaměstnanec Jony Ive, který se chce začít naplno věnovat své vlastní designérské firmě nazvané LoveFrom.

Obě strany tvrdí, že jde o přátelské rozloučení a Apple bude s Ivem a jeho novou firmou i nadále spolupracovat externě. Odchod hlavního designéra se přesto kul již dlouho, a to především kvůli změně v korporátní kultuře po úmrtí Steva Jobse.

Počátkem 90. let Ive odmítl několik pokusů Applu o jeho přetažení ze společnosti Tangerine, kde se tehdy pokoušel šplhat po korporátním žebříku. Nakonec však podlehl, ale v průběhu let několikrát téměř skončil kvůli potížím společnosti s prosazením se na trhu.

Když se do Applu v roce 1996 vrátil Steve Jobs, vzal si Iveho stranou a řekl mu, že společně firmu posunou jiným směrem, a právě to později učinili. Za úspěchem společnosti stál především inovativní design, Iveho vášeň, kterou právě Jobs podněcoval.

Interní zdroje teď deníku Wall Street Journal řekly, že poté, co Jobse na pozici výkonného ředitele nahradil Tim Cook, korporátní kultura se změnila. Už nebyla tolik zaměřená na design, ale spíše na provoz.

Tahle změna směru Cooka a Iveho rozdělila a šéf designu tak stále častěji pracoval mimo cupertinské kanceláře. Hodně času trávil v San Francisku, kde i bydlel. Namísto sídla firmy dokonce pořádal pracovní schůzky u sebe doma nebo v hotelech v Bay Area.

příloha_ovladnete_sva_data

Šéf Applu Tim Cook se však vůči tvrzením WSJ tvrdě ohradil a jeho článek nazval „absurdním“. Jeho závěry prý neodpovídají realitě a jeho autoři nechápou způsob fungování designérského týmu a Applu jako celku.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?