Hlavní navigace

Apple se svým novým plánem možná znovu přesouvá pozornost na desktop (1)

1. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Krok, kterým chce Apple umožnit vývoj aplikací běžících na iPhonech, iPadech a Macích může znamenat, že společnost vnímá více potenciálu k růstu na desktopech, neboť trh smartphonů začíná být nasycený.

Nová zpráva agentury Bloomberg hovoří o tom, že chce Apple vývojářům zjednodušit vytváření aplikací, které budou moci být vůbec poprvé využity na obou platformách společnosti, mobilní i desktopové.

Očekává se, že na chystané červnové konferenci WWDC Apple svoje snahy o integraci aplikací odstartuje uvedením software development kitů (SDK), které vývojářům umožní psát aplikace pro iPady, které zároveň budou spolupracovat s Macy.

V roce 2020 pak Apple chce tyto SDK rozšířit tak, aby mohly být aplikace pro iPhone zkonvertovány na aplikace pro Mac, a to úplně stejným způsobem. Zpráva k tzv. projektu Marzipan (interní označení), o kterém se původně hovořilo už na loňském WWDC, příliš dalších novinek nepřináší.

Projekt Marzipan staví na faktu, že aplikace pro iOS i macOS běží na stejném základu, tedy unixovém kódu. Kromě toho staví na stejném jádru a mnoha společných frameworcích, jako je Metal.

Snaha o to, aby vývojáři mohli vytvářet jednu aplikaci fungující na iPhonech, iPadech a Macích, by mohla vést ke zvýšeným tržbám Applu a obnovenému zájmu o desktopy a laptopy Mac.

Na rozdíl od aplikací od Applu je software pro Android a Windows již nyní sdílet na různých mobilních a desktopových platformách, což vývojářům umožňuje psát jen jeden základ kódu.

„Apple se potřebuje zaměřit na růst mimo tradiční trh iPhonů. Právě tohle by mohl být jedním z mnoha jeho pokusů,“ říká nezávislý analytik Jeff Kagan. „Zda to bude fungovat či nikoliv, to už je další otázka. Nezbývá než čekat a uvidíme.“

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoliv se Apple už celá léta pokouší prosadit v podnicích, zaměřuje se nadále hlavně na spotřebitele; na pracovištích to už dávno vyhrál Microsoft, zčásti proto, že jeho software byl více orientován na podniky a zčásti proto, že si to IT oddělení nechtěla komplikovat tím, že by musela spravovat a udržovat hardware pro Windows a zároveň i ten od Applu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?