Hlavní navigace

Apple urovnává spor s Qualcommem – 5G iPhone vypadá reálněji (2)

20. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pixabay.com
Bylo to jako blesk z čistého nebe – společnosti Apple a Qualcomm dosáhly urovnání zdánlivě nekonečných soudních sporů, což znamená, že spolu obě strany mohou spolupracovat, tedy minimálně po dobu následujících šesti let.

Předchozí díl

Dohoda o smíru přichází v době, kdy se všeobecně očekávalo, že spor ve Spojených státech brzy přeroste na federální úroveň.

Za rozhodnutím urovnat spory může být nedávné přiznání Intelu, že nebude schopen dodávat svoje vlastní 5G čipy před rokem 2020, a také politicky řízený odklon od čínské Huawei, taktéž vyrábějící čipy vhodné pro daný standard.

(Společnost Huawei nedávno nabídla Applu, že by mohl využívat její 5G čipy, což by však mohlo mít za následek nechtěné napětí pro obě strany, vzhledem k nedávným varováním vlád, týkajícím se čínské firmy.)

Je možná až příliš optimistické si představovat, že smlouva Applu zjednoduší vývoj 5G iPhonu – 5G sítě ještě úplně nefungují, služby, jež na tyto sítě spoléhají, jsou ještě více pozadu, a před každodenním používáním tohoto mobilního přenosového standardu bude třeba ještě hodně investovat do síťové infrastruktury.

Na druhou stranu prakticky každý dodavatel síťového vybavení pro firmy básní o potenciálu 5G umožnit vznik výkonných datových služeb, jež mohou dost dobře ovlivnit každou část života, a tenhle standard by se měl stát již dost brzy skutečností. Apple už na téhle technologii vyvíjí svoje vlastní řešení.

V krátkodobém hledisku sice může být tahle smlouva pro Apple dost drahá, jenže zároveň společnosti nabízí možnosti, díky kterým by mohla na trh dostat 5G zařízení ve chvíli, kdy po něm bude reálná – a nikoliv pouze medializovaná – poptávka.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj portálu Nikkei uvedl, že záměrem Applu je využít 5G modemové čipy Qualcommu pro své modely iPhonů už v roce 2020.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?