Hlavní navigace

Asus chce proniknout na trh smartphonů, zvažuje akvizici HTC

16. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Společnost Asus hodlá prodávat více chytrých telefonů a zaměřit se na světové trhy. Podle analytiků by pro ni smysl dávala akvizice existujícího výrobce chytrých telefonů a představitelé firmy ji nevylučují.

Taiwanský výrobce počítačů Asustek Computer možná koupí výrobce mobilních telefonů HTC, který se topí v problémech. Předseda představenstva společnosti Asus, Jonney Shih, takovou akvizici připustil.

Akvizice HTC by bezpochyby pomohla Asusu zvýšit podíl na trhu chytrých telefonů. Asus začal prodávat telefony teprve nedávno, ale pro letošek má vytyčený ambiciózní cíl prodat 17 milionů kusů.

Jonney Shih na nedávném setkání akcionářů na dotaz ohledně možné akvizice HTC řekl, že zatím neproběhlo žádné formální posouzení. Dodal, že by bylo nutné posoudit záměry obou firem, s jakými by do akvizice vstupovaly.

Asus i HTC jsou Taiwanské společnosti. Tamější elektrotechnický průmysl se ocitá po velkým konkurenčním tlakem ze strany společností Apple, Samsung a dodavatelů z pevninské části Číny.

Asus prodává chytré telefony v USA a plánuje proniknout na světové trhy, zejména čínský. Na veletrhu Computex, který se konal tento měsíc v Tchaj-peji, Asus představil telefon navržený pro fotografování tzv. „selfie“.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost HTC kdysi patřila mezi největší hráče na trhu chytrých telefonů. Dnes však nedokáže příliš dobře čelit tvrdé konkurenci - ztrácí podíl na trhu, vykazuje propad výnosů a hodnota jejích akcií  spadla téměř o polovinu.

V březnu společnost HTC oznámila, že její zakladatel Cher Wang převezme roli generálního ředitele, ale analytici se shodují, že přesuny na nejvyšších pozicích k obratu ve výsledcích firmy rozhodně nestačí.

Byl pro vás článek přínosný?