Hlavní navigace

IDC: Dodávky tabletů klesaly už 13 kvartálů v řadě

8. 2. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © picsfive - Fotolia.com
Celosvětový trh tabletů zažil další kvartál padajících prodejů. Podle předběžných dat analytické firmy IDC dodali výrobci ve čtvrtém čtvrtletí 2017 globálně 49,6 milionu kusů těchto zařízení.

Což představuje 7,9procentní pokles v porovnání s 53 800 000 tablety, jež byly dodány v období Q4/2016.

Svou pozici lídra trhu si s 13,2 miliony prodaných iPadů udržel Apple, který navíc v meziročním srovnání prodal o 0,1 milionu iPadů více a tak jako jeden z mála rostl.

Ještě rychlejšího růstu se ale v období okolo Vánoc dočkal jiný americký výrobce, a to Amazon, jehož různá zařízení řady Kindle (ano, i ta jsou IDC zahrnována mezi tablety) rostla meziročně z 5,2 milionu na 7,7 milionu dodaných kusů.

Dalším pro výrobce pozitivním výsledkem je výkon segmentu hybridních tabletů (tedy systémů s odnímatelnou klávesnicí), který ve čtvrtém čtvrtletí rostl na 6,5 milionu jednotek s meziročním nárůstem o hodnotě 10,3 %.

Analytička výzkumu v týmu IDC Devices and Displays Lauren Guenveurová řekla, že po znepokojujícím propadu v posledním čtvrtletí 2016 a první polovině rkou 2017 jsou rádi, že na trhu hybridních tabletů vidí další růstový kvartál.

Podle Guenveurové má IDC za to, že má daná kategorie potenciál pokračovat v růstové trajektorii, což může být způsobeno i spuštěním prodeje první vlny produktů s Windows na architektuře ARM ve druhém čtvrtletí 2018.

příloha_ovladnete_sva_data

Tradičních tabletů se i přes pokles stále prodávalo hodně – ve čtvrtém kvartále konkrétně 43,1 milionu jednotek a 141,7 milionu za celý rok. Jak jste si asi všimli, tato tradiční zařízení na produktivitě příliš nepřidávají a často jsou omezena na pouhé přístroje pro „konzumaci“ médií.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?