Hlavní navigace

iPad je zatím nejpoužívanějším mobilním zařízením v ČR a v celém regionu CEE

13. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Apple/IDG News Service
Navzdory rychle rostoucí popularitě mobilních přístrojů značky Samsung, iPad zůstává i nadále nejpoužívanějším mobilním zařízením pro připojení k internetu mezi internetovými uživateli z ČR a celého regionu střední a východní Evropy.

Podle dat společnosti Gemius generuje tento tablet téměř čtvrtinu všech mobilních zobrazení stránek na webech měřených výzkumem v ČR.  

Společnost Gemius zkoumala, jaké modely mobilních zařízení jsou nejoblíbenější mezi internetovými uživateli ve všech zemích, v nichž společnost působí. Většině zkoumaných trhů dominuje iPad, který generuje nejvyšší počet zobrazení v Dánsku (47 %), Rusku (35 %) či Moldavsku (33 %).

Podíl zobrazení stránek generovaných iPadem
Podíl zobrazení stránek generovaných iPadem
na jednotlivých evropských trzích (zdroj: gemiusTraffic říjen 2013) 

Pozice tohoto přístroje je na většině trhů stabilní: mírný pokles či nárůst v průběhu roku 2013 na většině z nich nepřesahuje 1–2 procentní body. Výjimkou je Česká republika: podíl zobrazení generovaných z iPadu byl po celý rok 2012 poměrně stabilní a udržoval se na úrovni kolem 26–27 %. Nicméně od začátku roku 2013 zaznamenává iPad stálý pokles na úkor mobilních telefonů a tabletů jiných značek (například Samsung), a to o 4 procentní body od ledna.

iPad a iPhone jsou i nadále dva nejpoužívanější mobilní přístroje internetových uživatelů v regionu CEE. iPhone je dokonce lídrem v Chorvatsku a Makedonii, kde generuje kolem pětiny zobrazení stránek z mobilních zařízení. V České republice je iPhone druhým nejpoužívanějším přístrojem (cca 10 % mobilních zobrazení stránek). Třetí příčku v ČR obsadil Samsung Galaxy S III s téměř 4 % zobrazení. Přístroje od značky Samsung (například výše zmíněný Galaxy S III či Galaxy Tab 2.0) zastávají na většině zkoumaných trhů vždy třetí místo po mobilních zařízeních od společnosti Apple.

příloha_ovladnete_sva_data

Data pochází z období 21. – 27. 10. 2013 z nástroje gemiusTraffic (www.rankings.cz).

G+

Byl pro vás článek přínosný?