Hlavní navigace

Nerozbitné sklo Gorilla Glass nahradí nový materiál typu safíru

12. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: corning.com
Společnost Corning, výrobce „nerozbitného“ skla Gorilla Glass pro displeje mobilních zařízení, vyvíjí nové sklo, které bude ještě odolnější proti škrábancům. Materiál vyvíjený v rámci projektu Phire má vykazovat pevnost skla Gorilla Glass čtvrté generace a zároveň mít tvrdost safíru.

Gorilla Glass je ve světě mobilních telefonů a tabletů pravděpodobně nejznámější značkou odolného krycího skla displejů. Brzy ji však může nahradit novinka, se kterou nepřichází nikdo menší než… samotný výrobce Gorilla Glass, společnost Corning.

Společnost Corning pracuje na projektu s názvem Phire, jehož výsledkem by měl být nový materiál pro displeje přenosných zařízení, který bude spojovat pevnost skla Gorilla s odolností proti poškrábání blízkou safíru. Podle dostupných informací by měl odolávat nárazu stejně dobře jako nejnovější, čtvrtá verze skla Gorilla, kterou společnost Corning uvedla na trh v listopadu loňského roku.

Safír oproti tomu velmi dobře odolává poškrábání, což je jeden z důvodů, proč jej například společnost Apple používá jako krycí sklíčko objektivu fotoaparátu u svého iPhonu a použije jej u některých modelů hodinek Apple Watch, které přijdou na trh v příštích měsících. Společnost Corning tvrdí, že safír je křehčí než Gorilla Glass a že Gorilla Glass je tenčí a lehčí než safírové ekvivalenty.

Společnost Apple investovala značné částky do výroby safírového skla a spojila se dokonce s jeho výrobcem, společností GT Advanced Technology, aby společně vybudovali výrobní závod v Arizoně. Na podzim se však partnerství rozpadlo a společnost GT Advanced brzy poté vyhlásila bankrot.

Podle některých zdrojů plánuje společnost Corning uvést nový materiál na trh ještě letos. Safírové sklo však zatím zůstává oblibě. Zbývá jen spekulovat, jaký materiál bude krýt displeje příští generace chytrých telefonů.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?