Hlavní navigace

O2 zavádí mobilní „strojové“ tarify Machine

30. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © NesaCera - Fotolia.com
Už dávno si netelefonují jen dvě živé bytosti mezi sebou a operátoři na to reagují novými tarify. Mohou sloužit třeba k ovládání zařízení v domácnosti.

Zatímco na internet věcí si ještě malou chvilku počkáme, s trochou nadsázky bychom mohli říci, že již zde máme mobilní telefonii věcí. Autoalarmy a lokalizace vozidel s GSM je tady již dlouho. S rozvojem technologií se ale zařízení komunikující pomocí mobilních technologií posouvají i na lacinější zařízení. Elektronicka a elektromechanická zařízení mohou sloužit jako hlásiče, ovládání vrat a dveří, ovládání klimatizace a vytápění, zalévání zahrady apod.

Na nové možnosti komunikace s neživými věcmi pomocí GSM reagují i mobilní operátoři, T-Mobile má již tarify typu machine-to-machine s označením M2M, O2 přichází s tarify Machine právě nyní. Zatím nevýhodnější je pasivní komunikace (na stroj se směruje hovor nebo se pošle SMS), na který stačí karta bez internetového připojení. Ta vyjde u O2 na 20 Kč měsíčně, a to je jen nepatrně více, než minimální tarif konkurenčního T-Mobile. Pokud chcete navázat obousměrnou komunikaci pomocí automatických hovorů nebo SMS, musíte se připlatit za provolané služby.

Evoluce od telefonu k internetu je i véto k oblasti. Směrem k internetu věcí již míří karty s datovým tarifem, které s vámi mohou komunikovat po internetu obousměrně. Pro měsíční datové limity 1 až 10 MB činí měsíční paušál 46 až 71 Kč - zde již je rozdíl oproti konkurenci větší.

O2 oznámila, že v v tomto okamžiku již její mobilní síť obsluhuje přes 200.000 SIM karet pro strojovou komunikaci. Naprostá většina z nich (zatím) spadá do služby CarControl pro kontrolu a řízení vozového parku.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Objem dat digitálního světa do roku 2020 vzroste desetkrát
Za obrovský nárůst bude zodpovědný boom většího využívání senzorů.
→ Automatizovaná budoucnost
Zdá se, že Google nelitoval prostředků, když se rozhodl vstoupit do nového segmentu přístrojů pro řízení chytré domácnosti - termostatů a bezpečnostních hlásičů s připojením na internetu.

G+

Byl pro vás článek přínosný?