Hlavní navigace

Odpočívejte v pokoji, Windows Phone (3. díl)

2. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Microsoft začátkem října konečně udělal to, co měl udělat už před lety – odpískal projekt Windows Phone.

Předchozí díl

Pod vedením Ballmera vedla arogance k tomu, že Microsoft znásobil svou sázku na mobilitu, právě když nutně potřeboval změnit směr. Všechny výdaje, které jsme již zmínili, blednou ve srovnání se 7,2 mld. dolarů, což je částka, kterou firma roku 2013 zaplatila za divizi zařízení a služeb Nokie. Tržní podíl Windows Phone se nezvyšoval a tak netrvalo dlouho a celá akvizice se rozplynula v odpisech ve výši 7,8 miliardy. Od té doby bylo pro většinu analytiků jen otázkou času, kdy podobný osud postihne i samotné Windows Phone. Fakt, že to trvalo další dva roky, naznačuje, že zbytková arogance nebývá snadno vykořeněna.

Microsoft za své miliardy, které utratil ve smartphonovém byznysu, nedostal nic – snad až na „zjemnění“ kultury. Jeho současný šéf není vůbec arogantní jako jeho dva předchůdci – Ballmer a Bill Gates. Uznává, že k úspěchu je třeba více než jen zneužívání značky Windows. Mimochodem, Windows už motorem růstu Microsoftu nejsou; jsou to jeho různé cloudové služby. Tržby za Azure vyskočily meziročně o 97 procent, uváděl ve své čtvrtletní zprávě za čtvrtý fiskální kvartál roku 2017. Tržby v tzv. segmentu inteligentního cloudu pak ve stejném období rostly o 11 %. Nadella uvádí, že budoucnost společnosti bude úzce spojena s vývojem umělé inteligence pro všechny její produkty a služby.

příloha_ovladnete_sva_data

V této směsi neexistuje místo pro mobilitu. Doufejme, že to tak zůstane. Windows Phone by se měl připojit k dalším selháním Microsoftu typu Clippy nebo Zune, která jsou dobrá pouze k příležitostnému zasmání. A grafy znázorňující propadající se trh Windows Phone by měly být zarámovány a pověšeny na čestné místo někde v Redmondu, jako připomínka toho, kam až vás může zavést arogance.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?