Hlavní navigace

Příští smartphone Blackberry bude možná s Androidem

15. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © koniukh - Fotolia.com
Problémy sužovaný výrobce mobilních zařízení Blackberry by mohl u svého příštího zařízení přejít na operační systém Android a upustit od dalšího vývoje své vlastní platformy ve prospěch zprostředkování podstatně robustnějšího ekosystému aplikací zbývající hrstce věrných uživatelů.

Podle zpráv agentury Reuters si Blackberry plánuje přechodem na operační systém Android uvolnit ruce k transformaci na poskytovatele softwaru a služeb souvisejících se systémem pro správu mobility BES 12, který vedle vlastních zařízení Blackberry podporuje i platformy Android, iOS a Windows Phone.

První Blackberry s Androidem by mohl být hybridní chytrý telefon s duálním ovládáním – jednak pomocí běžé dotykové obrazovky, jednak pomocí výsuvné fyzické klávesnice. Zařízení, jehož příchod společnost Blackberry naznačila na letošním kongresu Mobile World Congress, by mohl na trh přijít letos na podzim.

Operační systém Blackberry OS 10 příliš nezaujal a firmě se nepodařilo získat zpět podíl na trhu, který za posledních pět let ztratila především ve prospěch systémů Android a iOS. OS 10, založený na realtimovém operačním systému QNX, který společnost Blackberry získala v roce 2010, dokonce v nejnovějších verzích umožňoval spouštět aplikace pro Android, čímž měl kompenzovat relativní nedostatek vlastních aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data

Přechod na Android sám o sobě všechny problémy Blackberry nevyřeší – pozice dalšího z řady výrobců na trhu nemusí být žádná výhra. Není to ale ani prázdné gesto, protože nativní běh aplikací pro Android bude významným přínosem pro uživatele Blackberry a otevřenost systému Android umožní Blackberry na něj naroubovat funkce zaměřené na podnikovou sféru.

Jak zpráva Reuters zdůrazňuje, Blackberry se již nějakou dobu snaží, aby tyto podnikové funkce zaměřené na bezpečnost, komunikaci a produktivitu byly nezávislé na platformě. Užší provázanost s jedním ze dvou dominantních mobilních platforem může historicky prvnímu vůdci trhu chytrých telefonů pomoci vydobýt zpět alespoň část ztracené slávy.

Byl pro vás článek přínosný?