Hlavní navigace

Smartphony stojí za velkým množstvím elektronického odpadu, Greenpeace protestují

6. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Jak sektor elektroniky recykluje, či jak se zbavuje starých baterií? Takovou otázku nastolil protest organizace Greenpeace proti Samsungu na Mobilním světovém kongresu. Konkrétně se protest Greenpeace se tázal na osud baterií z Galaxy Note 7, ale problém se smartphony je obecný: jde o neupgradovatelná zařízení, jejichž životnost často nepřesáhne 2 roky. Pak se stanou odpadem.

Protestující z Greenpeace dorazili na tiskovou konferenci Samsungu, konanou v rámci MWC 2017 v Barceloně, a před místem konání vztyčili transparenty; skupina tlačí na opětovné využití a recyklaci starých baterií.

Greenpeace ve svém prohlášení oznámilo, že po Samsungu požaduje opětovné použití a recyklaci 4,3 milionu kusů baterií ze zařízení Galaxy Note 7, svolaných loni na podzim po problémech s přehříváním a vzplanutím.

Kromě obrovského transparentu, který byl promptně odstraněn ochrankou budovy, jež dohlížela na bezpečnost akce Samsungu, byl uvnitř rozvinut i transparent menší, který držel jeden z protestujících přímo pod jevištěm, na němž právě hovořil viceprezident Samsungu pro marketing David Lowes.

Demonstrant potichu držel velký žlutý plakát se slovy „rethink, reuse, recycle“ (přehodnoť, znovu použij, recykluj), uspořádanými do tvaru trojúhelníku. Pod ním se nacházela slova „Samsung/it’s simple/#GalaxyNote7“. Demonstrant z jeviště odešel poté, co směrem k němu Lowes poznamenal: „Myslím, že už jste se vyjádřil.“

Samsung nijak konkrétně nespecifikoval své plány pro baterie svolaných Note 7, Lowes však učinil narážku na zařízení a jeho svolávání a popsal nové metody testování baterií a vylepšený proces hodnocení bezpečnosti.

„Uplynulých šest měsíců bylo bezesporu jedním z nejnáročnějších období v naší historii,“ řekl Lowes na jevišti.

Vyjádření Greenpeace obsahovalo fotografie a video z protestu. Organizace upozorňovala na ohromné množství energie využívané pro výrobu smartphonů od roku 2007 a významný podíl baterií na elektronickém odpadu.

„Samsung se doposud nepodělil o jasný plán toho, co chce dělat se 4,3 miliony telefonů, které svolal,“ stojí ve vyjádření organizace. „Pokud Samsung myslí vážně to, že zajistí, aby se to už nikdy neopakovalo, musí se ujmout vedení IT sektoru v přechodu na systém, který umožňuje jednodušší opravitelnost, opětovnou využitelnost a recyklovatelnost telefonů.“

Podle Greenpeace bylo za zhruba deset let od roku 2007 vyrobeno asi sedm miliard telefonů, z nichž jen málo se dá upgradovat, a tak jsou po pár letech prostě vyhozeny. Greenpeace tvrdí, že energie využitá na výrobu smartphonů od roku 2007 činila 968 TWh, což je zhruba stejné množství, jaké za rok 2014 spotřebovala celá Indie.

Cloud24

„Spotřebitelé jsou tlačeni k obnovování svých modelů tak často, že průměrné zařízení je využíváno jen něco přes dva roky,“ řekla Elizabeth Jardimová z Greenpeace USA. „To má devastující dopady na planetu.“

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?