Hlavní navigace

Samsung očekává propad zisku ve 2. čtvrtletí o více než polovinu

11. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Samsung vydal svoji předběžnou výsledovku za tři měsíce končící červnem a není to pro něj nic veselého. Očekává se totiž, že provozní zisk technologického giganta za druhé čtvrtletí poklesne meziročně o 56 procent.

Šest a půl bilionu wonů (125 miliard korun) je spousta peněz, nicméně stále by šlo o nejnižší zisk Samsungu od třetího čtvrtletí 2016, kdy společnost zasáhla svolávací akce Galaxy Note 7 a ukončení prodeje tohoto phabletu. Tržby pak mají dosáhnout hodnoty 56 bilionů wonů (1,08 bilionu korun), což přestavuje meziroční pokles o 4 procenta.

Samsung neoznámil, co propady čísel způsobilo, ovšem nejspíš to má něco společného s jeho čipovým byznysem, který do pokladny společnosti přináší zhruba 75 procent zisků. Stejně jako v prvním kvartále 2019 společnost pociťuje dopady propadu cen DRAM a NAND čipů, a celé to ještě zhoršují problémy čínské společnosti Huawei v USA.

Ačkoliv jsou výsledky docela zklamáním, mohlo to být ještě horší, nebýt jednorázové platby nejmenovaného zákazníka v divizi displejů. Má se za to, že šlo o společnost Apple, která Samsungu údajně zaplatila kompenzaci ve výši 800 miliard wonů (téměř 15,5 miliardy korun) poté, co nesplnila dohodnutý minimální objem objednávek OLED displejů.

Navíc Samsung i nadále čelí rostoucí konkurenci ze strany čínských výrobců smartphonů. Představení modelu Galaxy Note 10 výsledkům jistě pomůže, ovšem zatím nevíme, jak si po svém vydání povede Galaxy Fold, vzhledem k problémům tohoto skládacího zařízení. Do toho se ještě objevily zprávy o žalobě na jihokorejskou společnost v Austrálii kvůli údajně klamavé reklamě týkající se úrovně vodotěsnosti jejích zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Finální čísla za druhé čtvrtletí bychom se od Samsungu měli dozvědět ještě tento měsíc.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?