Hlavní navigace

Sedm zemí má více mobilních připojení k internetu než obyvatel

6. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Celkově v zemích OECD, tedy ve většině rozvinutého světa, dosáhla v roce 2013 penetrace mobilního internetu 72,4 %.

Podle zjištění OECD mají Spojené státy a šest dalších zemí včetně Finska, Austrálie, Japonska, Švédska, Dánska a Jižní Koreje více smluv na vysokorychlostní mobilní internet než obyvatel.

To je obvykle způsobeno tím, že jeden uživatel vlastní více zařízení s možností mobilního připojení k internetu – nejen chytrých telefonů a tabletů, ale i různých „smart“ přístrojů a spotřebičů. Mezi uvedenými zeměmi však existují poměrně velké rozdíly – zatímco USA se těsně přehouply přes pomyslnou hranici, ve Finsku, které stojí v čele žebříčku, dosahuje penetrace mobilního internetu 123 %.

Celkově v zemích OECD, tedy ve většině rozvinutého světa, dosáhla v roce 2013 penetrace mobilního internetu 72,4 %. U pevného vysokorychlostního připojení byla penetrace 27 %, průměrně tedy připadala jedna přípojka přibližně na čtyři obyvatele. Důvod je jednoduchý – pevné připojení bývá obvykle sdílené mezi více lidmi v domácnosti.

I v tomto případě existují mezi jednotlivými zeměmi značné rozdíly. Nejvíce pevných připojení na počet obyvatel bylo ve Švýcarsku (44,9 %), v USA bylo 30 přípojek na 100 obyvatel a v Turecku pouhých 11.

Nejčastějším typem pevného připojení zůstává DSL s 51,5 %, druhé nejběžnější je kabelové připojení. Optická vlákna se na trhu podílejí 16,7 % a postupně vytlačují DSL. V Evropě ještě optické připojení není příliš rozšířené, i když jeho podíl roste velmi rychle. V Japonsku však už tato technologie zaujímá téměř 70 % trhu a v Jižní Koreji 65 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Ke zveřejněným číslům je ale nutno poznamenat, že o vysokorychlostním internetu mohou panovat různé představy – organizace OECD, která statistiky sestavila, za něj považuje každé připojení rychlejší než 256 kbit/s ve směru k uživateli.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?