Hlavní navigace

Sharp MEMS-IGZO: mobilní displeje s nízkou spotřebou mohou zvýšit výdrž zařízení na dvojnásobek

2. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Sharp
Nové displeje mají ultra nízkou spotřebu a mohou pracovat v extrémních podmínkách při teplotách do -30 °C. Tato technologie může podstatně ovlivnit výdrž mobilních zařízení.

Společnost Sharp si vytýčila cíl uvést do masové výroby nový typ displeje s nízkou spotřebou, a to nejpozději do roku 2017. Nová technologie, která se uplatní v tabletech a smartphonech, nese označení MEMS-IGZO. Ve srovnání s tradiční LCD technologií mají nové displeje výrazně nižší spotřebu, mohou pracovat při nízkých teplotách bez ovlivnění kvality obrazu, mají vyšší barevnou kvalitu. Ve výsledku by nová technologie mohla přinést až dvojnásobnou výdrž mobilních zařízení na baterie. Demonstrovaný prototyp ukázal i vynikající čitelnost displeje ve světelných podmínkách, které emulovaly přímý sluneční svit.

Nové displeje kombinují technologie MEMS a IGZO. Technogii MEMS (mikroelektromechanické systémy) přinesla do společného projektu divize Qualcommu s názvem Pixtronix. Tato technologie byla již uplatněna na trhu a úsporné displeje s touto technologií se prodávají pod názvem Mirasol. Premiéru měly v chytrých hodinkách Toq od Qualcommu. MEMS funguje na principu mechanických clon, které na velikostní úrovni jednoho pixelu modulují světlo, a to s reakční dobou 0,1 milisekundy.

IGZO je nová technologie Sharpu založená na oxidech india, galia a zinku (odtud zkratka). Zásadní skutečností je ale to, že nové displeje s technologií MEMS-IGZO bude možné vyrábět na výrobmé infrastruktuře, která aktuálně produkuje LCD displeje.

Nové displeje umožní programování spotřeby na základě typu obsahu, který aktuálně obrazovka ukazuje. Napříště by se ale jas a barevnost mohly přizpůsobit obsahu, který se aktuálně zobrazuje.

Jak zdůraznil šéf skupiny Sharp Devices Group Nikazu Hoshi, současné displeje již dosáhly rozlišení, které narazilo na hranice možností pro vnímání zrakem. Další technologickou výzvou tedy bude energetická efektivita displejů nové generace.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Qualcomm představuje senzory Gimbal pro sledování na krátkou vzdálenost
Qualcomm oznámil komerční dostupnost svých senzorů Gimbal neboli „majáků blízkosti“, které jsou součástí platformy společnosti vnímající kontext, která například umí obchodníkům ukázat, že do jejich obchodu vstoupil zákazník.
→ Nejnovější aktivity společnosti Sharp v oblasti solárních technologií
Trh se solárními články a moduly zažívá v posledních letech velký boom a také prognózy do budoucna jsou velmi optimistické.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?