Hlavní navigace

Stačí jen zapnout a hned pracovat. Pomohli jsme základní škole s nastavením tabletů pro žáky i pedagogy

26. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: System4u
Dostanou do ruky nový tablet, zapnou ho a během pár minut se jim automaticky nainstalují všechny potřebné aplikace a nastaví přístupová práva. Žáci nebo asistenti pedagogů na brněnské základní škole Antonínská teď mohou pracovat na 20 nových tabletech Samsung Galaxy Tab A, aniž by museli cokoliv sami stahovat, instalovat nebo nastavovat. Vše jsme totiž na dálku zařídili my.

Pomáhali jsme už s výběrem tabletů

Základní škola Antonínská patří mezi technologicky vyspělé instituce – už od jara 2020 sdílí výukové materiály nebo rozvrhy hodin na cloudovém Google Workspace, takže data jsou neustále dostupná on-line všem žákům i učitelům. Google Workspace pak škola kombinuje s elektronickou žákovskou knížkou Edookit a s dalšími on-line službami, aby realizovala distanční výuku pro své žáky.

Covidová krize ale otřásla s finanční situací některých rodičů, a ne všichni žáci tak měli vlastní mobilní zařízení, pomocí kterého by se ke sdílenému Google Workspace připojili. Škola se proto rozhodla, že na vlastní náklady pořídí 20 tabletů, které budou k dispozici žákům i pedagogickým asistentům.

Jako nezávislí konzultanti jsme pomohli vybrat vhodnou značku a model tabletů. Volba padla na Samsung Galaxy Tab A, který splňoval všechny potřeby žáků i pedagogických pracovníků a zároveň odpovídal finančním možnostem školy. Tablety do školy pak dodal prodejce IT vybavení, společnost Comfor.

Všechny tablety jsme nastavili na dálku

Aby školní IT technik nemusel každý tablet rozbalovat a ručně do něj instalovat potřebné aplikace nebo nastavovat přístupová práva, zařídili jsme vše ve spolupráci s pracovníky školy na dálku pomocí technologie Samsung Knox Manage.

V administrátorské konzoli jsme například nastavili rozdílná přístupová práva pro pedagogické pracovníky a žáky, nainstalovali důležité aplikace potřebné k výuce a zakázali možnost instalace dalších aplikací nebo přístupy na sociální sítě. Tablety s těmito omezeními tak slouží jen pro studijní účely a nehrozí, že by si z nich žáci udělali nástroj pro hraní či zábavu.

Výhodou je, že všechno probíhá naprosto automaticky a bez zásahu uživatele. Žáci nebo pedagogičtí pracovníci tablet jenom zapnou, připojí se k Wi-Fi a zařízení následně samo nainstaluje příslušné aplikace a samo zablokuje přístup tam, kam daný uživatel nesmí,“ dodává Ondřej Kubeček, obchodní ředitel System4u.

Nastavení práv a omezení lze navíc kdykoli dle potřeby změnit, všechno je otázkou jen několika nastavení v administrátorské konzoli technologie Samsung Knox Manage.

příloha_ovladnete_sva_data

Nákup dvacítky tabletů je teprve začátek. Na ZŠ Antonínská chtějí do budoucna pokračovat v digitalizaci výuky a časem ze zařízení, která nyní používají sociálně slabší žáci školy pro distanční výuku, vytvořit digitální učebnu, do které přikoupí i další mobilní zařízení. „Věříme, že na výběru zařízení pro tuto učebnu a jejich nastavení budeme moci opět spolupracovat s firmami Comfor a System4u,“ zakončuje zástupce ředitele Marek Houzar.

Také chcete, aby vaši žáci (nebo zaměstnanci) studovali a pracovali z mobilních zařízení? Dejte vědět – a my všechno důležité zařídíme za vás.

Byl pro vás článek přínosný?