Hlavní navigace

Telefony BlackBerry 10 jsou nejspíš mrtvé

15. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: BlackBerry
Společnost BlackBerry přestala vyrábět hardware pro systém BlackBerry 10 a věnuje se výhradně chytrým telefonům se systémem Android, který chce – věrna své tradici – nabízet ve špičkově zabezpečené verzi.

Operační systém BlackBerry 10 bude existovat přinejmenším ještě několik let, avšak z hardwaru se stanou sběratelské kousky.

Generální ředitel společnosti BlackBerry, John Chen, v rozhovoru pro anglickojazyčné deníky Gulf News a The National, které vychází ve Spojených arabských emirátech, řekl, že jeho firma přestala vyrábět chytré telefony BlackBerry 10 a nyní se soustředí výhradně na telefony se systémem Android s cílem nabídnout „nejlépe zabezpečený chytrý telefon s Androidem pro podnikové využití.“

Společnost BlackBerry uvedla na trh svůj první telefon se systémem Android — BlackBerry Priv v ceně okolo 700 dolarů — loni na podzim a na rok 2016 plánuje na trh uvést dvojici telefonů střední třídy. Budoucnost BlackBerry 10 však zůstává nejasná. V lednu Chen v dopise napsal, že firma bude systém nadále podporovat, ale na jiném místě prohlásil, že nehodlá v roce 2016 do hardwaru pro BlackBerry 10 nijak investovat.

Jeho pozdější výroky vnášejí do situace trochu světla – systém BB10 bude podporovaný ještě nejméně dva roky, protože jej využívá státní správa řady zemí, mimo jiné Kanady, USA, Německa a Velké Británie. Letos a příští rok na jaře BlackBerry ještě vydá dvě aktualizace a poté znovu situaci zhodnotí s ohledem na úroveň bezpečnosti svého softwaru pro Android.

příloha_ovladnete_sva_data

„Pokud se nám podaří dosáhnout u telefonu se systémem Android stejné úrovně bezpečnosti jako u Blackberry 10, což rozhodně nebude snadné, obě linie sloučíme,“ prohlásil Chen a dodal: „Pokud se to nepodaří, budeme muset hledat odpověď pro naše zákazníky.“

Jinými slovy, existuje mizivá šance, že se telefony BlackBerry 10 znovu objeví na scéně, nedosáhne-li Android jejich úrovně zabezpečení a budou-li jej státní orgány stále používat. Nicméně mimo tuto omezenou tržní výseč nemá BlackBerry 10 mnoho nadějí, protože jej nepodporují významní výrobci aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?