Hlavní navigace

V Itálii žalují Apple a Samsung kvůli údajným „kazítkům“

22. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Apple v důsledku svých údajných praktik plánovaného zastarávání čelí dalším problémům. Italský úřad na ochranu hospodářské soutěže zkoumá stížnosti, že společnost vydávala softwarové aktualizace zpomalující telefony…

…což mělo uživatele přimět ke koupi nových modelů. Kontrola se však netýká jen giganta z Cupertina – ze stejného důvodu je vyšetřován i jeho úhlavní rival Samsung.

Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) tvrdí, že obě technologické společnosti uvedly do praxe „všeobecnou obchodní strategii spočívající ve využívání nedostatku jistých komponent k omezení dob fungování jejich produktů a přesvědčování spotřebitelů ke koupi nových verzí.“

Apple se v prosinci přiznal, že vydal aktualizaci, která přiškrtila výkon u jeho starších telefonů a zabránila tak, aby se zařízení náhodně restartovala kvůli degradujícím bateriím. Toto „přiškrcování“ není ve vyšetřovacích dokumentech nikde přímo zmíněno, nicméně bezesporu půjde o jeho hlavní prvek, který regulátora pravděpodobně přiměl k akci – a to navzdory tvrzení Applu, že vlastně pomáhá majitelům.

Začlenění Samsungu do vyšetřování je vskutku zajímavé. Jihokorejský výrobce totiž stejně jako mnoho jiných společností – nejen výrobců telefonů – taktéž čelil nařčením, že pomocí updatů zpomaluje starší produkty a tak spotřebitele tlačí ke koupi nových modelů. A zatímco Motorola a HTC uvedly, že přiškrcování výkonu ve stylu Applu neprovádějí, Samsung své oficiální vyjádření ke kauze neposkytl dost rychle.

Má se za to, že společnosti možná porušily čtyři různé paragrafy italského zákona na ochranu spotřebitelů, což by jim v případě prokázání viny mohlo „vynést“ pokuty řádově v milionech eur.

příloha_ovladnete_sva_data

Šéf Applu Tim Cook se aktuálně nechal slyšet, že příští update iOS uživatelům umožní „přikrcovací“ funkci vypnout. Firma přesto čelí žalobám po celém světě kvůli tomu, že svoje praktiky zamlčovala; například i ve Francii, kde je „plánované zastarávání“ trestným činem.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?