Hlavní navigace

Zdařilý experiment: mobilní přenos dat rychlostí 5 Gb/s

15. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Fudzo - Fotolia.com
Realizace technologie 5G v komerčních mobilních sítích se očekává až v roce 2020, ale Ericsson již nyní dosáhl rychlosti 5 Gb/s při živé ukázce svého preview technologie 5G.

Této rychlosti se podařilo dosáhnout v pásmu 15 GHz. Očekává se, že tento prověřený výkon bude mít klíčový význam pro řešení trvale rostoucí poptávky po přenosu mobilních dat a umožní rychlejší rozvoj další generace aplikací M2M  (machine to machine). Superrychlý přenos byl uskutečněn při předváděcí akci v laboratoři firmy Ericsson ve švédském městě Kista.

Jak vyplývá z posledního Mobility Reportu, předpovědi ukazují, že až 85 % zákazníků v severní Americe bude v roce 2019 připojeno prostřednictvím technologie LTE. Velké procento rozšíření LTE napovídá tomu, že severní Amerika bude jedním z prvních regionů, kde se rychle rozšíří i technologie 5G. V témže čase by rádo z přínosů technologie 5G profitovaly Japonsko i Jižní Korea, kde již NTT DoCoMo i SK Telecom oznámily zkušební provoz. Regionální příloha Ericsson Mobility Reportu ukazuje, že počet uživatelů mobilních služeb využívajících technologii LTE už dosáhlo 30 % v Japonsku a 50 % v Jižní Koreji, což je nejvíce na celém světě.

Mobility Report poskytuje komplexní přehled o mobilním světě ve fázi před začátkem využívání technologie 5G a předpovídá desetinásobný růst přenesených dat mezi roky 2013 a 2019. Zdůrazňuje tří až čtyřnásobný růst aktivních uživatelů mobilních aplikací M2M  (machine to machine) do roku 2019.

Živá demonstrace pro dosažení rekordních výsledků využila koncept nového rádiového rozhraní a pokročilé technologie Multiple-input Multiple-Output (MIMO). Vývoj technologií 5G Ericssonu zahrnuje nové anténní technologie s širším pásmem, vyšší frekvencí a kratšími časovými přenosovými intervaly.

Speciálně pro testy 5G vyvíjí Ericsson základnové stanice se zabudovanými jednotkami pro vysílání a modulaci. Klíčovými oblastmi, na které se firma soustředí, jsou malé buňky v různorodém síťovém prostředí, nová kmitočtová pásma (včetně 15 GHz) a vysoká kapacita přenosu v páteřní síti.

Díky vyšší rychlosti, nižší latenci a lepšímu výkonu ve velmi hustě osídlených oblastech představuje 5G v oblasti technologií obrovský pokrok. Umožňuje také využití  M2M aplikací, které budou mít dopad jak na spotřebitele, například při řízení bezpečnosti provozu, tak v průmyslu, při propojování senzorů nebo v kapilárních sítích.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Jak bude vypadat mobilní síť 5G?
Budoucnost mobilní komunikace v roce 2020 plánuje sdružení METIS, jedním z důležitých článků je síť připravovaného standardu 5G.
→ Japonci naplánovali revoluční technologické počiny na rok 2020
Země vycházejícího slunce bude v roce 2020 pořádat olympijské hry. Již nyní představili Japonci některé revoluční technologie, které by do té doby chtěli uvést v reálný život.

G+

Byl pro vás článek přínosný?