Hlavní navigace

IBM podpoří linux miliardou dolarů

21. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Pokud existují pochybnosti o budocnosti nasazení open-source ve firemním prostředí, tak by je měl rozptýlit závazek IBM, který firma vyslovila na konferenci LinuxCon 2013 v New Orleans.

Velká Modrá oznámila, že na podporu linuxu dá injekci miliardu dolarů. Nejedná se první počin v tomto směru, podobně již IBM podpořila rozvoj tohoto open-source operačního systému již v roce 2000.

IBM hodlá mimo jiné vytvořit středisko Power Linux Systems Center ve Francii a také chce rozšířit on-line vývojové prostředí pro programátory, kteří pracují se servery řady IBM Power. Současně to znamená, že IBM uvolní řadu technologií souvisejících s architekturou Power jako open-source.

Linuxová komunita, zastoupená nadací Linux Foundation, tento krok vítá. Její ředitel Jim Zemlin ale upozorňuje na to, že za popularitou Linuxu a jeho aktuálním i budoucím rozvojem stojí především síťové efekty. Díky rostoucí popularitě Androidu, který s linuxem sdílí jádro, se stále rozšiřuje  počet výrobců, kteří stojí o to, aby jejich zařízeních byla podporována linuxem. A právě dostatečná hardwarová podpora je to, co je nutné pro rozvoj každé technologie.

Otevřenost linuxu způsobuje jeho přitažlivost. Kooperace velkého množství subjektů, které se na vývoji linuxu a jeho jádra podílí, může působit dojmem, že se linux rozvíjí chaoticky. Na druhou stranu to ale jde ruku v ruce s tím, že se linux utváří jako modulární systém.

Přes rostoucí popularitu to ovšem neznamená, že by linux vytlačil Windows z firemní sféry. Zde je totiž popularita Windows tažena kancelářskými aplikace Microsoft Office. Zemlin se ale domnívá, že situaci může změnit i generační obměna, protože mladí lidé dnes nejsou tak závislí na Wordu a Excelu jako jejich rodiče. „Děti na střední škole nebo na univerzitě používají velmi často přednostně Google Apps,“ tvrdí a dodává, že v situaci, kdy se používají webové aplikace, stačí browser, který podporuje standardy, a na operačním systému již tak nezáleží.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Na vývoji linuxu se podílejí výrobci mobilních zařízení
→ Ve světě superpočítačů dominuje Linux

G+

Byl pro vás článek přínosný?