Hlavní navigace

Jak přežít: 11 rad pro IT manažery (1)

17. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: (c) red150770 - Fotolia.com
Vzestup AI, cloudu a stínového IT může snížit význam IT manažerů více, než se domníváte. Radíme, jak se přizpůsobit a zachovat si nepostradatelnost.

Na manažery, kteří nedrží krok s vývojem IT, číhá řada potenciálních nebezpečí a podle některých výzkumů již nejsou IT manažeři tak chráněni proti propouštění jako v dřívějších letech.

Joseph Pucciarelli, viceprezident společnosti IDC a exekutivní konzultant, upozorňuje, že vedení IT čelí novým problémům – informační technologie často vybírají různá oddělení s odlišnými zájmy namísto IT oddělení, jako tomu bylo dříve.

„Historicky jsme pro technologie, které nezajišťovalo IT oddělení, užívali výraz ‚stínové IT‘,“ říká Pucciarelli. „V dnešní době to však je nová realita.“

Vzestup umělé inteligence a postupný přechod na cloudové služby mohou mít dopad na vyšších úrovních vedení, než se tradičně myslelo.

Lynne Williams, profesorka na Škole managementu a informačních technologií při Purdue University Global spatřuje možnou hrozbu pro IT manažery, bude-li vyvinuta komerčně životaschopná IT infrastruktura, která bude způsobilá automatických oprav, kde AI bude odhalovat, předvídat a řešit problémy u softwaru, služeb a systémů bez lidského zásahu.

„Rozšíří-li se takové technologie založené na AI, nebude potřeba tolik tradičních správců systémů a možná ani jejich nadřízených,“ říká Lynne Williams.

Aby IT manažeři tyto a další změny přežili, musejí se rychle přizpůsobit. Ti, kteří to nezvládnou, mohou zjistit, že jsou pro podnik postradatelnější, než si mysleli. Jak se tedy bude vyvíjet odpovědnost IT manažerů a jak si mohou zajistit kariérní budoucnost i v dalších letech?

1. Adaptujte se na AI

Zavádění umělé inteligence donutí IT manažery se rozvíjet a vzdělávat, chtějí-li zůstat relevantní a vytvořit efektivní strategii využití AI, říká Turkmen Deniz, partner v poradenské společnosti OC&C Strategy Consultants.

„Vývoj efektivní AI strategie vyžaduje, aby se netechnici seznámili s AI a naučili se ji užívat, zatímco technici se musejí vzdělat v řízení, provozu, reportingu a organizaci – znamená to novou definici role IT manažerů,“ říká Deniz. „Jde o to, aby se obě stránky k sobě přiblížily. A zatímco všichni vyšší manažeři musejí rozumět AI a užívat ji, IT manažeři musejí rozšířit své obzory a vliv v podniku.“

2. Poznejte podnikání

IT manažeři, kteří vědí, jak sladit IT s obchodními prioritami, jsou velmi žádaní a nemusejí mít téměř žádné obavy z propouštění, říká Charles Gerhards, výkonný ředitel Ústavu pro technologie ve veřejném sektoru při Harrisburské univerzitě. A jak jsou na tom ti, kdo upřednostňují technickou stránku? Zdaleka ne tak dobře.

„IT manažeři, kteří se soustředí pouze na technologie, se stávají komoditou, již lze poměrně snadno nahradit,“ říká Gerhards. „IT manažeři, kteří rozumějí obchodním cílům a dokážou efektivně navrhnout technická a inovativní obchodní řešení k dosažení těchto cílů, budou pro svůj podnik nepostradatelní.“

Pratyush Rai, CIO soukromého vzdělávacího institutu Kaplan Higher Education, souhlasí a vyjadřuje názor, že oblíbené rčení, že „každá firma je technologická“, neodpovídá skutečné roli IT.

„Přesnější by bylo říci, že ‚každé IT oddělení je součástí byznysu‘,“ říká Rai. „Je důležité, aby IT manažeři sladili plány rozvoje technologií s obchodními cíli, jinak jde o čistě technický projekt, který se ve firmě příliš neujme.“

3. Myslete ekonomicky

Alvaro Oliveira, viceprezident společnosti Toptal, která provozuje on-line personální agenturu zaměřenou na pracovníky na volné noze, předpovídá, že se IT týmy budou s nástupem nových technologií zmenšovat, ale stejně jako jiní zdůrazňuje, že i poté budou potřeba manažeři zběhlí v jednání s dodavateli.

„Rozhodně není žádoucí, aby dodavatelé jednali přímo s někým, kdo není připravený oponovat a neví, co dává a co nedává smysl,“ říká Oliveira. „Došlo by k ohromnému nárůstu nákladů. IT manažeři jsou ti, kdo je dokážou udržet pod kontrolou.“

4. Nebojte se riskovat

IT manažeři musejí hledat rovnováhu mezi stabilitou a inovacemi, říká Tim James, ředitel pro globální služby v cloudové společnosti TetraVX.
„Manažeři, kteří mají úplnou averzi k riziku, se ocitnou ve složité pozici,“ upozorňuje James. „Analýza dat a AI pomáhá manažerům získávat důležité údaje pro rychlejší a informovanější rozhodování. Ti, kdo zůstanou stát na místě a nebudou schopni využít nové nástroje a řešení, která jim pomohou k dalšímu rozvoji, zaostanou v životním cyklu technologií o celou generaci.“

5. Hledejte rovnováhu

Podle Tima Jamese existují dvě oblasti, kde IT manažeři musejí excelovat, aby ochránili své postavení. „Byznys se chce soustředit na své klíčové činnosti, zlepšovat své procesy a zavádět nástroje, které zaměstnancům usnadní – nikoli ztíží – plnění pracovních úkolů,“ říká. „Očekávají také stabilitu a nepřetržitou dostupnost informačních řešení. IT manažer musí být schopen nalézt cestu, jak uspokojit potřebu spolehlivého provozu i zajistit technický pokrok. Nedokáže-li IT manažer nalézt správnou rovnováhu, bude se spolu s byznysem potýkat se zachováním své konkurenceschopnosti v oboru.“

> pokračování...

příloha_ovladnete_sva_data

 

Autor je editorem magazínu PC World. 

Byl pro vás článek přínosný?