Hlavní navigace

Myslete na budoucnost a začněte konečně investovat

11. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Moneta.cz
Chcete konečně začít zhodnocovat své finanční prostředky, ale nevíte jak? Rozhodujete se, kterou formu investice zvolit? Některé jsou zdlouhavé a s menším rizikem. Jiné rychlejší, zato s větším rizikem. Neodkládejte to na neurčito, ale udělejte si v tom konečně jasno.

Investujte do podílového fondu

V rámci bankovní instituce můžete vložit peníze do podílového fondu a stát se spolumajitelem podílových listů. To je také jedna z cesta, jak zhodnotit své peníze. Banka spravuje fond a snaží se vaše prostředky co nejvíce zhodnocovat tím, že za ně nakupuje akcie nebo jiné cenné papíry. Může se jednat o větší či menší riziko, podle toho, jaký fond si vyberete a kolik do něj vložíte. Zisk ale nejvíce ovlivňují aktuální hodnoty na trhu. Podle toho, jak se akciím daných firem daří, roste, nebo klesá hodnota podílových listů fondu.

Investujte do své nemovitosti

Investice do nemovitosti zaručuje dvojí zhodnocení. Ceny nemovitostí všech druhů neustále získávají na hodnotě, proto se jedná o výhodný krok do budoucna. Pokud ji navíc pronajmete, máte zaručený pravidelný měsíční příjem. Jde o výborný poměr návratnosti investice a investičního rizika, protože propad trhu s nemovitostmi je málo obvyklý. Po nemovitostech je dnes neustálá poptávka a kdykoliv ji můžete prodat a zpeněžit.

Investujte do měny

Chcete jít s trendy? Investujte například do kryptoměny. Mezi ty nejznámější virtuální měny patří Bitcoin, Litcoin a Ethereum. Původně sloužily jen jako anonymní možnost převádění peněžních prostředků kdekoliv po světě za žádné nebo nízké poplatky. Dnes dokáže také zhodnotit vaše finanční prostředky. Není to ale ta nejjistější forma investice, protože jde o nestabilní měnu. Kryptoměna nespadá pod žádnou centrální banku ani zemi. Hodnota se vždy mění v závislosti na aktuální nabídce a poptávce na trhu. Pokud chce kryptoměnu aktuálně koupit více lidí, než kolik jich chce prodat, cena roste, protože kupující jsou ochotni si připlatit.

příloha_ovladnete_sva_data

Investujte do spořicího účtu

Jedná se o typ účtu, který si zařídíte online během chvíle. Posléze na něj můžete přeposílat své peníze a vytvářet si finanční rezervu do budoucna. Výhodou je, že si ho můžete sjednat u kterékoli banky, nikoli pouze u té, kde máte zřízený běžný účet. Oproti běžnému účtu se vám zde zhodnocují uložené prostředky, a to vždy v závislosti na výši úroku banky. Peníze máte navíc kdykoliv k dispozici, můžete si je tak vybrat nebo přeposlat zpět na svůj běžný účet. Nepotýkáte se tady prakticky s žádným rizikem, protože vklad na spořicím účtu je pojištěný.

Byl pro vás článek přínosný?