Hlavní navigace

On-premise nebo do cloudu?

20. 10. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Budování hybridních řešení je podle našeho názoru nejvýhodnější strategií při stavbě nebo upgradu datového centra říká Eliška Jirovská, country manažerka VMware pro Českou republiku a Slovensko.

Jaké dovednosti by měl v současnosti mít administrátor virtualizačních řešení?

Dnešní virtualizační řešení jsou poměrně komplexní a díky zavedení nových typů virtualizací, jako je virtualizace datových úložišť, virtualizace sítí a bezpečnosti, virtualizace desktopů a aplikací, jsou na administrátory kladeny větší nároky, než tomu bylo doposud. V dnešní době by měl kvalitní virtualizační administrátor být schopen konfigurovat a spravovat kromě serverové virtualizace i ukládání dat, síťovou bezpečnost, doručování aplikací formou virtuálních desktopů nebo samotných virtualizovaných aplikací. Práci administrátorům se snaží zjednodušit samotní výrobci daných virtualizačních řešení například integrací jednotlivých systémů, společnou centrální správou, automatizací apod.

Jaká je budoucnost virtualizace serverů?

Technologie se vyvíjejí rychleji, než kdykoli předtím a virtualizace serverů není výjimkou. Není to tak dávno, kdy organizace měly svoje aplikace přímo na fyzických nevirtualizovaných serverech. V následujících letech očekáváme, že virtualizace desktopů, aplikací, sítí a úložišť zažije dvouciferný růst. Tak významný posun je dán tím, že se stále více objevují organizace, které se vzdalují od klasického konceptu datového centra a vlastnění hardwaru, a přesouvají se směrem k virtualizaci v cloudu. Velký význam a růst vidíme v poslední době také v oblasti hybridního cloudu, který právě díky virtualizaci a všem jejím výhodám umožňuje jednoduše propojit světy lokálního datového centra a veřejného cloudu.

Jaký je váš názor na snahu některých dodavatelů akcentovat řešení pro digitální workspace? Nedojde k rozdělení virtualizačního trhu mezi řešení pro digitální workspace a prostředky pro klasickou virtualizaci?

Dle našeho názoru nedojde. Většina řešení pro digitální workspace využívá právě virtualizaci jakožto základ, nad kterým běží. Dnešní moderní digitální workspace používají i virtualizaci datových úložišť, sítí a bezpečnosti, takže spolu oba světy koexistují.

Stane se bezserverové (serverless) výpočetní prostředí budoucností cloudových řešení?

Serverless computing je trend, který je na vzestupu už nyní a v následujících letech určitě nadále poroste. I když to název nevypovídá, i pro serverless computing jsou potřeba servery a související infrastruktura. Serverless computing ale přináší nový způsob, jakým jsou vytvářeny a stavěny aplikace, které běží ve veřejném cloudu, aplikace, které jsou závislé na službách třetích stran ve formě backendových služeb, dočasných kontejnerů a dalších.

Samotná technologie má řadu výhod zejména pro vývojáře aplikací a její význam v budoucnu dále poroste. Na druhou stranu je nutné počítat se závislostí na poskytovateli veřejného cloudu, což může být pro některé organizace i problém.

Jaké kroky podle vás vedou k nejlepšímu zajištění bezpečnosti virtuálních strojů v cloudových prostředích?

Jednou ze základních technologií, které pomohou zajistit nejvyšší stupeň bezpečnosti v cloudovém prostředí, je implementace síťové virtualizace a bezpečnosti ve spojitosti s moderním Next-Gen antivirovým řešením se zabudovanou behaviorální ochranou.

Právě síťová virtualizace a bezpečnost dokáže v prostředí nasadit mikrosegmentaci sítě, implementovat technologie virtuálních firewallů, IPS/IDS a zajistit automatizaci bezpečnosti.

Jaká je podle vás v současnosti nejvýhodnější strategie upgradu datového centra? V jakém případě se vyplatí zůstat u on-premise řešení a kdy je vhodnější přejít na hybridní řešení nebo využít řízené služby pro správu datového centra od externího poskytovatele?

V on-premise se vyplatí zůstat zejména, pokud nejsme schopni zajistit dostatečné a kvalitní síťové spojení s nízkým RTT do cloudového prostředí nebo k externímu poskytovateli, pokud potřebujeme mít data a aplikace co nejblíže koncovým uživatelům, případně pokud nejsme schopni nebo se finančně nevyplatí provést konverzi a migraci dat do cloudu.

V opačném případě vidíme velké výhody ve vybudování hybridního řešení, tzn. řešení, kdy část infrastruktury citlivé na umístění dat zůstává on-premise a vybrané typy workloadu se přesouvají do cloudového prostředí, kde mohou čerpat výhody veřejného cloudu a služeb, které cloud nabízí.

Pokud se hybridní prostředí vybuduje optimálně a na správných technologiích, tak další nespornou výhodou je možnost přesouvání workloadu mezi on-premise a cloudem tam i zpět bez nutnosti složitých datových migrací a změny cílových platforem.

příloha_ovladnete_sva_data

Budování hybridních řešení je dle našeho názoru právě tou nejvýhodnější strategií při stavbě nebo upgradu datového centra.

 

Byl pro vás článek přínosný?