Hlavní navigace

Pro 400G sítě jsou jednoznačnou volbou technologie Arista Networks

15. 7. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Arista Networks
Datová centra procházejí neustálým technologickým rozvojem – to generuje obrovskou poptávku po zvýšené přenosové kapacitě. Upgrade na technologii 400G během několika příštích let zajistí škálovatelnost aplikací s nejvyšším možným výkonem a za příznivé ceny, říká Miguel Barreiros, technický ředitel regionu EMEAR společnosti Arista Networks.

K jakému pokroku došlo v poslední době u ethernetových sítí?

Arista NetworksTím prvním a nejvíce viditelným je zvyšování rychlosti. Ke slovu se dostávají nové generace sítí s mnohonásobně vyššími přenosovými rychlostmi. To pak v konečném důsledku vede ke snižování nákladů na provoz sítě v datových centrech. Momentálně se bavíme o nástupu 400G Ethernetu. Zatímco v uplynulých dvou letech docházelo k prudkému nárůstu využití 100G Ethernetu, v těch příštích se očekává, že přenosová kapacita vzroste na 400G Ethernet. A následovat bude 800G.

Dalším je celkový management a monitoring datových sítí. EOS (Extensible Operating System) umožňuje streaming všech síťových proměnných v reálném čase, skutečně každou jednotlivou proměnnou, a tato „big data“ lze vizualizovat v CloudVision jako telemetrická data v reálném čase. CloudVision také provádí end-to-end automatizaci v datovém centru.

Nakonec nezapomeňme na zjednodušení způsobu, jakým se fyzicky datové sítě osazují. Tady je dobrým příkladem naše nejnovější iniciativa v podobě modulů OSFP-LS, která razantně snižuje náklady na propojení datových center.

Co je příčinou zvýšených požadavků na rychlost přenosů v datacentrech?

Datová centra procházejí neustálým technologickým rozvojem. Stroje mají rychlejší procesory, masivně se nasazují technologie umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML), využívají se distribuovaná úložiště typu flash, objevují se řešení na architektuře „server-less“. To vše generuje obrovskou poptávku po zvýšené přenosové kapacitě. Upgrade datacentrových sítí na technologii 400G během několika příštích let zajistí škálovatelnost aplikací s nejvyšším možným výkonem a za příznivé ceny. Jde o jasnou logiku vývoje a my jsme nezůstali pozadu. Proto jako Arista nabízíme v současnosti nejucelenější portfolio zařízení pro 400G Ethernet, a to nám i nadále zajišťuje pozici absolutního lídra v oblasti datacentrového networkingu.

Můžete nám portfolio Aristy podrobněji představit?

Nejnižší řada 400G switchů Arista 7060X4 zahrnuje dva modely, a to 7060PX4-32 a 7060DX4-3. Oba vybavené 32 porty typu 400G s možností jejich rozdělení až na 128 portů 100G, a to vše v rámci 1RU. Zatímco typ 7060PX4-32 podporuje sloty OSFP, které nabízejí mimořádný tepelný a energetický výkon a které jsou dopředně kompatibilní s další generací čipů 112G SERDES pro 800G, model 7060DX4-32 obsahuje sloty QSFP-DD, které jsou zpětně kompatibilní se současnými 40G a 100G moduly QSFP.

Z vyšších řad switchů a routerů Arista na konci loňského roku doplnila své portfolio zejména o řadu 7800R určenou pro rychle rostoucí 400G sítě a dále o novou generaci řad 7500R a 7280R. Tyto nové platformy podporují rozhraní 100G i 400G a nabízejí působivou propustnost a hustotu portů za relativně nízkou cenu. Zároveň přinášejí novou telemetrii a inteligenci, kterou lze integrovat do náročnějších řešení v prostředí sítí poskytovatelů služeb sítí 5G i IoT.

Nová řada 7800R3, která je dostupná v modulárním šasi se 4 a 8 sloty, nabízí na jedné linkové kartě 36 portů 400G, což je čtyřnásobek ve srovnání s předchozím modulárním systémem. Tím splňuje nároky i největších datových center. Vylepšení řady 7500R3 se týká především hustoty a výkonu. Nemodulární řada 7280R3 nabízí až 48 portů 400G, které lze rozdělit až na 192 portů 100G.

Veškerá síťová zařízení Arista rovněž používají jednotný operační systém EOS, který se vyznačuje jedinečnou stabilitou, a to umožňuje zákazníkům, aby jej okamžitě a spolehlivě nasadili do produkčního prostředí.

Jakým způsobem se dosahuje vyšších rychlostí, aby to současně neznamenalo neúměrné náklady?

Zcela stabilní a kapacitně dostačující síť je základem jakékoli infrastruktury. A upgrade na 400G většinou přináší dostatečné rezervy pro růst požadavků aplikací v následujících letech. Zákazníci se vydávají touto cestou, protože tak snižují náklady s výhledem do budoucna.

V rámci upgrade jednotlivých řad switchů a routerů na 400G jsme několikanásobně zlepšili poměr cena-výkon i energetickou efektivitu, zvětšili velikosti bufferů a zvýšili hustotu osazení portů. S novými řadami switchů tak lze dosáhnout mnohonásobně vyšší propustnosti v rámci stejné topologie sítě. Zároveň lze snadno využít stávající optickou infrastrukturu při upgradu ze 100G na 400G. Všechny naše zařízení jsou zároveň dopředu kompatibilní s ekosystémem 100G SERDES.

Arista zařízení používají jedinou image operačního systému EOS a všechny naše softwarové funkce jsou postaveny na otevřených standardech. Zákazník může jít cestou obměny celé infrastruktury, ale také postupné výměny, která je v mnoha případech cenově efektivnější.

příloha_ovladnete_sva_data

Závěrem dodám, že již nyní prodáváme nejvíce 100G portů na trhu a rádi poskytneme více informací o možnostech a především o zkušenostech přechodu na 100/400G.

V případě Vašeho zájmu o produkty Arista Networks můžete kontaktovat přímo společnost Prozeta, která je distributorem Arista Networks v České republice a na Slovensku a v dalších 27 zemích střední a východní Evropy.

Miguel Barreiros
technický ředitel společnosti Arista Networks pro oblast EMEAR

Miguel Barreiros, technický ředitel regionu EMEAR společnosti Arista NetworksOd roku 2018, kdy posílil řady Aristy, vybudoval Miguel technický tým systémových inženýrů a pokročilé služby v rámci celého regionu se zaměřením na cloudové a webové platformy, HPC, datová centra a prostředí kampusu.

V úzkém spojení se zákazníky a technologickými partnery a ve spolupráci s R&D týmy navrhuje Miguel inovativní řešení, která reagují na potřeby zákazníků a vytváří nové trhy.

Miguel má více než dvacet let zkušeností v oblasti sítí. Je také spoluautorem významné publikace QOS-Enabled Networks – Tools & Foundations, která objasňuje mechanizmy moderní QOS teorie v paketových sítích a jejich použití v praxi.

Byl pro vás článek přínosný?