Hlavní navigace

Vladimír Kroa (IDC): Předpovědi z roku 2001 se nám splnily, jen se tomu teď říká cloud

23. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Některé předpovědi IT analytiků se splnily, jiné ne. S úlohou sítí a službami typu XaaS to vyšlo.

V roce 2001 IDC předpovídala, že budoucí IT bude charakterizovat doručování po síti, vzdálená správa, one-to-many přístup a platba za poskytnutí služby. „Prognóza se nám v zásadě splnila, jen se tomu teď říká cloud,“ komentoval současný stav Vladimír Kroa z IDC na konferenci IT Visions 2014. A dodal, že sám tehdy v takový vývoj v úloze sítí nevěřil. IT svět byl tehdy plný zkratek, možná si dnes ještě vzpomeneme třeba na ASP – application service provider.

Nárůst palety dostupných mobilních aplikací je jednou z nejviditelnějších stránek splněné prognózy. To, co se nesplnilo podle očekávání, je to, že nárůst outsourcingu měl vést ke skutečně masívnímu růstu.

Výzvy třetí infrastruktruy

Vývoj IT se změnil, jako první platformu nazýváme prostředí mainframe-terminal, tou druhou je model klient-server v lokální (LAN) nebo veřejné síti (internet). Nyní jsme ve stadiu třetí platformy, kterou charakterizují mobilita, sociální sítě, big data a cloud. Zatímco první dvě byly taženy firemními požadavky, tak na dnešním stavu se podepsaly hlavní měrou požadavky uživatelů. Je to pod heslem: Určeno pro spotřebitele, upraveno pro firemní prostředí.

A jaké výzvy nová situace přináší? Mobilita přináší vyšší pracovní efektivitu, lepší přístup k informacím a k zákazníkovi. „Social business“ přináší lepší možnosti spolupráce, zapojení zákazníků a poznání jeho potřeb. Big data a odpovídající analytika dává lepší podklady pro rozhodování a v ideální případě může poskytovat data v reálném čase. Cloud pak především přináší standardizaci procesů a jejich automatizace a vyšší hospodárnost.

Jak se změní úloha CIO?

 Tradiční úloha CIO se mění, stejně jako se mění úloha celého firemního IT. „Pokud to naše IT nezvládne, tak si to pořídíme z cloudu,“ cituje Vladimír Kroa dnešní představy managementu, které se stávají realitou.

Zkatka CIO tak může v brzku znamenat:

  • Chief Infrastructure Officer
  • Chief Intelligence Officer
  • Chief Integration Officer
  • Chief Innovation Officer

„Bez inovací se firmy nepohnou dopředu,“ komentuje to Vladimír Kroa. A garanci inovací bude dávat právě CIO. Pokud to nedělá dnes, tak ho to čeká zítra.

příloha_ovladnete_sva_data

Zpracováno na základě přednášky proslovené na konferenci IT Visions 2014, jejímž mediálním partnerem byl i CIO Business World.

G+

Byl pro vás článek přínosný?