Hlavní navigace

Zaráží nás prakticky nulový důraz vlády na základní pilíře digitální ekonomiky

6. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Svatoslav Novák z ICT Unie připomíná, že programové prohlášení nové vlády poněkud pozapomnělo na význam informačních technologií.

Podle ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, klade programové prohlášení nové vlády nedostatečný důraz na oblast digitální ekonomiky. Přitom právě její rozvoj představuje v současnosti nezbytný předpoklad pro nastartování hospodářského růstu ČR. Klíčové je zejména naplnění nedávno přijaté strategie Digitální Česko 2.0 a rozšíření vysokorychlostních přístupových sítí k internetu.

„Jakkoli jde o programové prohlášení vlády bez dlouhodobějšího mandátu, tedy odbornického či úřednického kabinetu, jak je označován, zaráží nás prakticky nulový důraz na základní pilíře digitální ekonomiky. Vhodná energetická politika nebo rozvoj dopravní infrastruktury, o nichž se v dokumentu hovoří, jsou nepochybně důležité, ale neméně podstatné je v dnešní době zaměření na strategické IT služby s vysokou přidanou hodnotou či budování infrastruktury pro vysokorychlostní internet. O tom se však vládní programové prohlášení nijak nezmiňuje,“ upozorňuje prezident ICT UNIE Svatoslav Novák.

Stejně tak např. v části programového prohlášení, která se věnuje zdravotnictví, není jakákoli zmínka o oblasti elektronizace ve zdravotnictví, která se označuje jako eHealth. Přitom pokročilé digitální nástroje mohou zlepšit fungování celého zdravotnického systému – významně přispět k jeho transparentnosti, efektivitě vynakládání finančních prostředků a také dalšímu zkvalitňování péče o pacienty.

ICT Unie spolupracovala s předchozími vládami i s představiteli opozice na nepolitické bázi. Dlouhodobě usiluje o to, aby na klíčových projektech ICT a eGovernmentu v ČR panovala shoda napříč politickým spektrem. Bohužel právě tato oblast trpí politickou a úřednickou nestabilitou, jejímž charakteristickým rysem jsou např. časté výměny ministrů, náměstků či ředitelů odborů odpovědných za ICT.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ ICT může pomoci nastartovat ekonomiku
→ Vládou schválená strategie Digitální Česko 2.0 přispěje k rozvoji rychlého internetu

G+

Byl pro vás článek přínosný?