Hlavní navigace

Zavedením cloudových služeb firmy primárně sledují úsporu nákladů

27. 3. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Na zkušenosti s implementací modelů SaaS nám odpovídal Roman Trnka, Senior Consultant ve společnosti Ness Technologies.

CIO Business World: Je možné vysledovat jaký typ firem/korporací je nejaktivnější v pořizování IT služeb prostřednictvím cloudu?

Roman Trnka: Obecně se dá říci, že malé a střední firmy jsou k myšlence cloudu nejvstřícnější. Logicky nejméně vstřícné jsou banky, i když i v bankovním sektoru už existují první průkopníci.

Který z distribučních modelů (SaaS, PaaS, IaaS) je aktuálně nejrozšířenější a který vykazuje největší růst?

Nabídka služeb datacenter je nebývale široká, takže nejrozšířenějším je model IaaS. Největší růst lze očekávat u modelu SaaS, což už se částečně i děje.

Je prvotním cílem firem, využívajících IT služby prostřednictvím cloudu úspora nákladů?

Ano, většinou je úspora nákladů spolu s dalším ekonomickým kritériem, kterým je eliminace investic, prvotním motivem firem.

Existují ve Vaší společnosti kvalifikované odhady, jaké finanční úspory mohou uživatelé cloudových služeb dosáhnout?

To velmi závisí na konkrétní firmě, na výchozích podmínkách a především na míře využití potenciálu cloudu, přičemž poslední parametr je zdaleka nejdůležitější. Pokud firma pouze převede služby do cloudu, uspoří ve střednědobém horizontu sotva 10%. Pokud přizpůsobí i zázemí, IT správu a využije potenciál zvýšení efektivity zaměstnanců prostřednictvím cloudových aplikací (možnost pracovat odkudkoli, spolupráce), pak klidně 50%.

Které hlavní výhody (vedle ekonomické efektivity) oceňují čeští uživatelé IT služeb přes cloud?

Především možnost přestat se o IT starat. Mají spoustu jiné, důležitější práce s vlastním businessem. Ti prozíravější pak vidí velký potenciál ve změně způsobu práce svých zaměstnanců – míra spolupráce a efektivity je obvykle u cloudových aplikací zcela na jiné úrovni.

Zaznamenáváte v posledních měsících výraznější poptávku po mobilních aplikacích pro využívání cloudových služeb?

Zcela jistě zaznamenáváme poptávku po možnosti přístupu do cloudu odkudkoli a z jakéhokoli zařízení, což je jedna z přirozených výhod cloudu. Zda to mají být specializované aplikace nebo optimalizovaný webový přístup přes prohlížeč už tak zřejmé není.

Lze tento zvýšený zájem popsat v procentech, či alespoň odhadnout jak výrazný je to trend v kontextu dalších změn ve Vašem oboru?

Mobilita je výrazným trendem v IT, o tom není diskuze.

Zaznamenali jste případ, kdy se cloudové řešení u nějaké firmy neosvědčilo a nastal návrat ke „klasickému“ řešení?

Ne, takový případ jsme nezaznamenali.

Je rozdíl ve využívání cloudových služeb mezi soukromovými firmami a státními institucemi?

Státní instituce jsou mnohem konzervativnější. Ve státní sféře koluje spousta mýtů, proč nelze cloudové řešení ve státní sféře nasadit. Nejoblíbenějším je, že data státních organizací nesmí překročit hranice ČR. Takové nařízení neexistuje.

Jaké jsou hlavní obavy zákazníků před přechodem na cloudová řešení? Jsou některé z nich oprávněné?

příloha_ovladnete_sva_data

Největším deklarovanou obavou je bezpečnost dat. Jedním dechem však zákazníci uznávají, že tuto problematiku mají  poskytovatelé cloudu dostatečně vyřešenou. Hlavní příčinou obav tak často je nedefinovaná exit strategie, neboli vyřešení scénáře při odchodu z cloudu. Obecně řečeno, pokud je zákazník přirozeně obezřetný, není se čeho obávat. Své peníze také nesvěříte komukoli, nicméně u významnějších bank na trhu je riziko prakticky nulové. S cloudem je to obdobné.

Čtěte také:
→ Martin Kult a Břetislav Moc posilují management Ness Technologies
Společnost představila nové členy svého vedení.
→ IT Highway: Ness přináší balík cloudového softwaru pro SMB
Podnikatelé si nyní mohou informační systém pronajmout, součástí nabídky je i leasing hardwaru.

Byl pro vás článek přínosný?