Hlavní navigace

Ztrácejí CIO vliv?

8. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Photo-K - Fotolia.com
Pětinu IT projektů si řeší byznys sám.

Uživatelé informačních a komunikačních technologií v podnicích se stále více osamostatňují. K mnoha operacím již v podstatě nepotřebují informatiky a zařizují si mnoho funkcionalit bez jejich asistence i vědomí. V tomto duchu lze interpretovat informace analytických společností IDC a Forrester Research. První uvedená hovoří o rozvoji tzv. stínového IT, druhá o rostoucím vlivu manažerů z byznysových složek na rozhodování o investicích do informačních technologií.

Samostatnost podnikových uživatelů podporují i některé současné trendy. Primárně jde o koncepty, jež se ukrývají za zkratkami BYOD a BYOC. Soukromá mobilní zařízení i osobní cloudové služby vnášejí na pracoviště pozitivní a současně negativní efekty. Plusem je nárůst produktivity, negativa mají podobu porušování vnitrofiremních i legislativních předpisů a bezpečnostních rizik. Zdali v případě BYOD a BYOC půjde o hrozbu nebo o výhodu, mají informatici často ve svých rukou.

Data z dílny společnosti IDC hovoří o tom, že v loňském roce financovali obchodní manažeři 46 procent technologických projektů. 20 procent nebylo vůbec podpořeno z rozpočtů IT. Rozvoji stínového IT napomáhá i rostoucí zaměření dodavatelů technologií na uživatele z byznysových oblastí.

příloha_ovladnete_sva_data

Statistiky společnosti Forrester Research hovoří o poněkud jiné situaci, která však vykazuje velmi podobný trend. V minulém roce zrealizovaly byznysové jednotky podniků v USA zhruba šest procent technologických nákupů, k nimž nepřizvali zástupce IT oddělení. Letos se tato hodnota zvýší na sedm procent. Zhruba deset procent nákupů technologií iniciuje obchodní složka a poté se správa projektu přesune pod křídla IT oddělení. Třetinu investic uskuteční obchodní a IT jednotky společně. Samostatně zrealizují podniková IT oddělení v letošním roce 22 procent nákupů, ještě vloni šlo o 27 procent.

Čtěte také:
→ Klíčové ICT trendy současnosti
Letos budou stát před velkými úkoly nejen sportovci, nýbrž i IT manažeři. Přečtěte si, jak analytici velkých agentur vidí letošní rok v ICT, jaký vliv bude mít mobilní internet nebo proč bude i v B2B firmách věnována pozornost koncovým uživatelům.
→ Co si IT projektoví manažeři nejvíce přejí
Pozice projektového manažera je plná „radostí“. S takovým člověkem je jednáno jako se sluhou managementu, obvykle nebývá tázán na názor, ať už jde o klíčová rozhodnutí či priority projektu. Úkoly a uzávěrky jsou neustále měněny, načež je vždy důkladně pokárán za každé zpoždění. Co kdyby ale projektoví manažeři mohli tohle všechno změnit? Co by si „projekťáci“ přáli?

Byl pro vás článek přínosný?