Hlavní navigace

Cisco SD-WAN: Propojte uživatele a aplikace odkudkoliv a kdekoliv. Bezpečně

28. 8. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Tlak na zvýšení produktivity, snížení nákladů a zlepšení spokojenosti uživatelů nutí organizace hledat nová řešení, která vedou k adaptaci softwarově definovaných sítí. Dalším dílkem v pestré mozaice SD řešení je efektivní ovládnutí podnikových routerů a WAN prostředí.

Cisco SD-WAN přebírá tradiční úlohy rozsáhlé podnikové WAN sítě, kdy cílem zůstává nadále propojovat uživatele v pobočkách a kampusech s aplikacemi hostovanými na serverech v datovém centru, avšak přidává velmi podstatná vylepšení.

Síť Cisco SD WAN (schema)

Nyní již lze řídit WAN síť zcela centralizovaně, pomocí přehledného prostředí umožňujícího vysokou míru kustomizace nastavení a automatizace. Počet zařízení v síti lze velmi rychle upravovat a přidání nové pobočky lze zvládnout v řádu minut. Celý design se navíc točí okolo zabezpečení a optimalizace, kdy všechna spojení jsou šifrovaná a veškerý provoz lze v reálném čase sledovat, vyhodnocovat a upravovat.

Tradiční sítě WAN se při poskytování cloudového připojení do velké míry spoléhají na infrastrukturu datových center. Kromě vyšších latencí a neflexibilního zatížení prostředků datových center dochází častěji k efektu úzkého hrdla, kdy navíc často existuje riziko spojené s jediným bodem selhání. Cisco SD-WAN naproti tomu počítá s dynamickým využíváním všech dostupných konektivit a přelévání provozu podle předem daných parametrů. Velmi výrazným evolučním krokem je možnost efektivně kombinovat Cisco SD-WAN s dalšími produkty, jako jsou Cisco Umbrella a Cisco Advance Mallware Protection - AMP.

V konečném důsledku tak lze dosáhnout zabezpečené šifrované konektivity a vysoké efektivity vynaložených nákladů, neboť v souladu s trendem adaptování služeb hybridního cloudu lze komunikace do internetu zcela bezpečně odbavit lokálně – respektive je směrovat z pobočky na inspekční služby v Cisco cloudu, kde se zajistí bezpečnost dat v souladu s definovanými politikami. Není proto nutné data směrující do internetu posílat přes nákladné MPLS linky do centrály, kde by se provoz centrálně zpracovával a odbavoval.

Historicky se organizace pro transport kritických aplikací vyhýbaly internetu a navíc se držely neefektivního konceptu active/standby, což znamenalo obětovat velkou část své konektivity pro zálohu. Cisco SD-WAN nejenže přirozeně rozkládá provoz mezi dostupné konektivity, ale je také zcela nezávislé na druhu transportu a skvěle si rozumí se všemi běžnými druhy WAN komunikace včetně LTE či DSL.
Protože chápeme, že plošné adaptování nových služeb s sebou nese potřebu investic, tak podobně jako ostatní produkty Cisco lze i Cisco SD-WAN velice výhodně financovat pomocí služeb Cisco Capital.

Pro klienty, kteří preferují provoz WAN sítě ve formě outsorcingu, nabízí ALEF společně se svými partnery místní i globální služby, kdy kromě designu a provozu poskytujeme i nepřetržitý dohled a servis. Klient tak nemusí mít žádnou část Cisco SD-WAN sítě v majetku a celé řešení si kupuje jako službu, podobně jako si kupuje služby u operátora. 

příloha_ovladnete_sva_data

Cisco Capital poskytuje finanční služby pro koncové klienty i partnery a slouží k pokrytí nákladů na investice při nákupech produktů Cisco. Více informací na alef.com.

Peter Frolo, Systems Engineer - SD-WAN
Ondřej Jirmus, Pre-Sales Engineer

Byl pro vás článek přínosný?