Hlavní navigace

Děravý prohlížeč: tento týden vyšlo 24 nových záplat pro Internet Explorer, 20 z nich opravuje kritické chyby

11. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © backgroundstore - Fotolia.com
V červnové várce oprav a aktualizací společnost Microsoft vydala celkem 45 záplat. Z nich se 24 týká Internet Exploreru, přičemž 20 opravuje kritické chyby, to znamená, že by uživatelé s jejich instalací neměli váhat.

Červnové záplatovací úterý společnosti Microsoft bylo poměrně bohaté na opravy chyb: v operačním systému Windows, kancelářském balíku Office, přehrávači Windows Media Player, službě Active Directory a serveru Exchange.

Více než polovina ze 45 záplat opravuje chyby v internetovém prohlížeči Internet Explorer (IE), více než je obvyklý měsíční průměr. IE pravděpodobně neobsahuje poměrně více chyb než jakýkoli jiný složitý softwarový produkt, avšak je neustále pod drobnohledem bezpečnostních odborníků i počítačových zločinců, protože spojuje uživatele s vnějším světem a tvoří tedy zároveň bránu do počítače.

Zajímavé bude sledovat, kolik chyb se vyskytne v novém prohlížeči Edge, který má být součástí nového operačního systému Windows 10, kde nahradí IE.

Pravdou je, že nový software mívá více chyb než software opravovaný a odlaďovaný po dlouhou dobu, avšak Microsoft během 20 let od vydání první verze IE zavedl vývojové postupy mnohem vce zohledňující bezpečnost.

Mezi červnovými záplatami jsou i opravy chyb ve Windows Media Playeru označené jako kriticky důležité.

Tyto chyby umožňují útočníkovi získat přístup do počítače, pokud uživatel klikne na odkaz, který přehrávač automaticky otevře, například streamovaná hudba nebo video.

Správci podnikových systémů by měli věnovat okamžitou pozornost bulletinu s označením MS15-059, který opravuje řadu bezpečnostních chyb v kancelářských aplikacích Microsoft Office. Týkají se verzí Office 2007, Office 2010 a Office 2013 a umožňují útočníkovi ovládnout počítač, pokud uživatel otevře speciálně upravený dokument.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Nejzávažnější bezpečnostní hrozbou u osobních počítačů je Java, nejvíce chyb obsahuje Internet Explorer
Platforma Java od společnosti Oracle podle výzkumu představuje největší bezpečnostní hrozbu pro stolní počítače kvůli počtu případů jejího zneužití k průniku, počtu bezpečnostních chyb, které obsahuje a situaci ohledně jejich oprav. Veškerou vinu však nelze svalovat na Oracle, svůj podíl na tomto stavu nesou i samotní uživatelé.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?