Hlavní navigace

Dropbox zpřístupňuje všem uživatelům beta verzi nástroje Paper pro týmovou tvorbu dokumentů

5. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: dropbox.com
Po deseti měsících testování a vývoje je odpověď Dropboxu na Google Docs s názvem Paper nyní v otevřené beta verzi k dispozici všem uživatelům, přibyla i mobilní aplikace pro iOS a Android.

Paper umožňuje týmovou spolupráci na dokumentech uložených v cloudu včetně vkládání textu, obrázků a videí z YouTube, Google nebo samotného Dropboxu. Uživatelé mohou zadávat i programový kód, který se automaticky formátuje. Vytvářet mohou i seznamy úkolů a úkoly přiřazovat pomocí symbolu @.

Od svého zavedení v podobě privátní beta verze před deseti měsíci posloužil Paper k vytvoření více než milionu různých dokumentů. Dropbox na základě poznatků z této fáze zdokonalil tabulky a galerie obrázků, zavedl výkonnější vyhledávání a upozornění v desktopové i mobilní verzi.

Nové aplikace pro mobilní zařízení se systémy Android a iOS umožňují dostávat informace o změnách, upravovat dokumenty a odpovídat na komentáře.

Podle analytiků je přirozené, že Dropbox se v rámci rozšiřování svého konceptu zaměřuje na nástroje pro produktivitu. Paper poskytuje možnost týmové spolupráce na seznamech, poznámkách apod., k čemuž začali uživatelé využívat poznámkové aplikace jako Evernote a OneNote.

Konkurenti jako Box, Google a Microsoft nabízí podobné nástroje, takže Dropbox potřeboval zavést Paper, aby s nimi držel krok, spíše než se od nich odlišil. Paper je v podstatě odpovědí Dropboxu na Google Docs, ale ve vizuálně atraktivnější podobě.

příloha_ovladnete_sva_data

Textové editory historicky příliš dobře nepodporovaly kreativní týmy a vizuální koncepční práci. Dropbox Paper by proto mohl být atraktivní pro marketéry, kreativce, produkční týmy a další, pro něž jsou textové editory a poznámkové aplikace příliš omezené.

Beta verze Dropbox Paperu je nyní volně k dispozici online. Mobilní aplikace jsou k dispozici v obchodech iOS App Store a Android Play Store zatím pouze pro USA, ale uživatelé v EU by se měli údajně dočkat brzy.

Byl pro vás článek přínosný?