Hlavní navigace

Ericsson připravuje novou generaci LTE pro rychlejší mobilní sítě a internet věcí

24. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Společnost Ericsson pracuje na nové verzi technologie LTE s rychlejším uploadem. Plánuje také využívat nelicencovanou část frekvenčního spektra pro zrychlení downloadu a upravit technologii LTE pro lepší podporu internetu věcí.

Švédský výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson pracuje na zdokonalení mobilní technologie LTE. Žhavým tématem mezinárodní telekomunikačního veletrhu CTIA se pravděpodobně stane nové 5G, ale LTE má ještě stále co nabídnout – vždyť zkratka LTE znamená „dlouhodobý vývoj“. A navíc je jednodušší modernizovat stávající sítě než stavět zcela nové.

Jedním ze spornějších kroků je využití nelicencovaného pásma pro LTE. Kritici varují, že tím dojde ke zhoršení kvality Wi-Fi sítí, které pracují na stejných kmitočtech.

Aby k tomu nedocházelo, je vyvíjena řada metod, jak umožnit souběžné fungování obou technologií. Ericsson například na veletrhu CTIA předvede LTE-U se „spravedlivým sdílením“, které průběžně sleduje bezdrátový provoz a zjišťuje, jaké kanály jsou aktuálně volné.

příloha_ovladnete_sva_data

Další novinkou je zrychlení LTE až na 600 Mbit/s s pomocí agregace a lepšího kódování signálu. Agregace umožňuje síti vyčlenit více zdrojů pro jednoho uživatele tím, že pracuje se dvěma nebo více kanály ve stejném pásmu nebo v různých pásmech jakoby se jednalo o jeden kanál. Tuto rychlost však vzhledem k požadovaným zdrojům nebudou schopni poskytovat všichni operátoři.

Zatímco se pozornost dosud soustředila především na rychlost downloadu, stejné technologie lze využít ke zrychlení uploadu, a to až na 150 Mbit/s namísto dnešních 75 Mbit/s. Snaha o zvýšení rychlosti souvisí s masivnějším využitím cloudových úložišť a nahrávání fotografií a videí v lepším rozlišení na sociální stě.

Byl pro vás článek přínosný?