Hlavní navigace

Stop pomalým webům: Top 8 on-line nástrojů pro měření rychlosti

4. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rychlost odezvy webů je skutečně kruciální pro jejich úspěšnost. Nedávná studie Deloitte Digital pro Google ukázala, že urychlení mobilních stránek o 0,1s může v některých segmentech zvýšit konverzi – a tedy obchodní úspěch – až o 10 %. A to je jeden z důvodů, proč e nutné rychlost web kontrolovat. A to nejen tehdy, pokud jsme v pozici vývojáře, ale především, když jsme v pozici vedoucího nebo dokonce zadavatele. Aby se nestalo, že jako zákazníci převezmeme do provozu stránky s hbitostí lenochoda.

Naštěstí je na trhu řada bezplatných on-line nástrojů, které umožní rychlost odezvy webu testovat, výsledky ukládat pro porovnání v čase, popř. porovnat s konkurenčními projekty. Větší smysl než jednorázové měření je provést kontrolu několikrát po sobě v různých časech tak, abychom zachytili chování webu v okamžiku provozní špičky. Některé služby umožňují testovat automaticky průběžně, ale to předpokládá zakoupení předplatného.

Top 8 on-line služeb měřicích rychlost webu

 
1. Google PageSpeed Insights

Patrně nejpropracovanější služba. Využívá open source projekt Lighthouse a  zpracuje výsledky rovnou paralelně z hlediska mobilního zařízení i desktopu. Zahrnuje parametry Core Web Vitals, které se od května 2021 stanou hodnotícími kritérii pro řazení ve výsledcích vyhledávání Google (a tedy mají přímý dopad i na SEO). Pokud se jedná o dostatečně navštěvované stránky, jsou k dispozici i statistiky reálných uživatelů, které se mohou od laboratorního měření lišit. Google je označuje jako „data pole" a tím zřejmě myslí bitevní pole internetu. Tento nástroj patrně obsahuje nejpodrobnější doporučení, jak stránky vylepšit a je tedy jedním z klíčových nástrojů pro měření rychlosti a pro ověření funkčnosti webových stránek.

URL: https://developers.google­.com/speed/pagespeed/insig­hts/

Měření rychlosti - PageSpeed Insights
PageSpeed Insights ukazují statistická data uživatelů
pro vybrané parametry

2. Web.dev Measure

Další projekt Googlu, založený opět na Lighthouse. Je techničtěji zaměřený, mimo celkového skóre výkonu (stejný, který ukazuje Google PageSpeed Insights), má tam další 3 technická skóre, která už s rychlostí přímo nesouvisí (přístupnost, „best practices" a SEO).

URL: https://web.dev/measure/

Meření rychlosti webu - web.dev
Web.dev Measure ukazuje čtyři různá cellková skóre 

3. Pagespeed.cz

Český projekt, který rovněž využívá projektu Lighthouse. Neposkytuje tolik údajů jako jiné měřiče, ale přehledně ukazuje uživatelská data pro parametry Core Web Vitals v čase za uplynulé období (ze statistik Chrome UX Report, data jsou pro celou doménu a ne pro konkrétní stránku). Další výhodou je, že je schopen přímo porovnat výsledky jedné stránky až s pěti konkurenčními adresami.

URL: https://pagespeed.cz/

Měření rychlosti stránek - pagespeed.cz
Pagespeed.cz zpřístupňuje historická uživatelská data
pro hodnoty Core Web Vitals 

TIP: rychlost připojení k internetu jednoduše změříte na Lupa.cz – Speedmeter.

4. WebPageTest

Umožňuje vybrat si velké množství lokací, prohlížečů a typů připojení pro konstrunkci testu. Mezi lokacemi byla dříve i Praha, v okamžiku psaní tohoto článku na seznamu nebyla ani žádná jiná z Česka, tak se snad brzo najde zase nějaký partner, který testování o nás zajistí. Tester poskytuje hodně technických detailů, lze rovnou zadat opakování až 9 testů po sobě, přehledně zobrazuje pro každé načtení postup načítání („vodopád" – waterfall), bohužel neukazuje přímo cestu k nápravě.

URL: http://webpagetest.org/

Měření rychlosti webu - webpagetest.org
WebPageTest.org umožňuje dávkové provedení více testů po sobě

5. Pingdom Tools

Tento nástroj má vlastní metodiku pro skoring stránek, které zahrnuje 7 kritérií ve stupnici A..F (+1 souhrnné – „performance grade“), ke každému kritériu je jen stručná nápověda. Poskytuje dobrý přehled o tom, co stránka stahuje, přehledy jsou upořádány podle typu souborů a podle zdrojové domény, jednak podle počtu požadavků, jednak podle celkového objemu souborů.

URL: https://tools.pingdom.com/

Měření rychlosti webu - Pingdom Tools
Pingdom Tools vypisuje přehledně 7 typů skoringu
(+ jeden souhrnný) 

6. GT Metrix

GT Metrix je relativně komplexní nástroj, který kromě vlastních souhrnných metrik využívá i Lighthouse. Pro smysluplné využití je nutné se registrovat. Je možný výběr více lokalit, prohlížečů i simulací typu připojení, většina jich je ale pouze v placené verzi; Česko k dispozici není vůbec. Nechybí vodopád, v části Structure najdeme podobný přehled kritických míst, jako je i v Google PageSpeed Insights, možná ale lépe a přehledněji klasifikovaný.

URL: https://gtmetrix.com/

Měření rychlosti webu - GT Metrix
GT Metrix ukazuje přehledně „filmový pás“ – postup načítání
webové stránky

7. Dareboost

Další nástroj, který má vlastní souhrnné celkové kritérium, ukazuje nejdůležitější rychlostní parametry a poskytuje návrhy na zlepšení, a to nejen pro zlepšení rychlosti. Je možné porovnat i dva weby vedle sebe. Pro rozumné použití je třeba se přihlásit. Je možné volit lokaci i prohlížeč (včetně mobilních), na seznamu opět není žádné místo z ČR.

URL: https://www.dareboost.com/en/

Měření rychlosti webu - dareboost
Dareboost zobrazuje pro vybrané parametry i standardní (uživateli očekávané) hodnoty (šedé výseče lemujicí po vnější straně barevné výseče znázorňující naměřené hodnoty)

8. Yellow Lab Tools

Opět nástroj s vlastními kritérii. Možnost nastavit test pro jeden ze 4 různých typů zařízení (mobil, tablet, desktop a velký desktop). Nedává sice konkrétní doporučení, zato vypisuje skutečně obsáhlý a užitečný přehled toho, co je třeba zlepšit. Například jako jediný z našeho přehledu nástrojů zřetelně upozornil, že stahovat 8 webfontů je fakt úlet!

URL: https://yellowlab.tools/

příloha_ovladnete_sva_data

Měření rychlosti webu - Yellow Lab Tools
Yellow Lab Tools ukazují přehledný výpis technických nedostatků 

Na téma SEO a UX čtěte také:
» Jak na Core Web Vitals
» Co je to Google „passage indexing/ranking"

Zajímají vás informační technologie a chcete získat nadhled?

Odebírejte náš Newsletter, který posíláme zpravidla dvakrát do měsíce a který obsahuje výběr unikátních článků nejen našich autorů, ale také ze sítě mezinárodního vydavatelství IDG.

» Přihlaste se zdarma! [Odběr můžete kdykoli zrušit]

Byl pro vás článek přínosný?